Eigenaarschap van leerling bij de overdracht

0
10473
overdracht van leerlingen naar nieuwe leerkracht

Aan het einde van het schooljaar is er altijd veel te doen. Eén van de belangrijkste taken is het overdragen van de informatie over de leerlingen. Juist de overdracht van leerlingen geeft belangrijke informatie over een leerling om in het volgende schooljaar een goede en snelle start te maken met de juiste zorg. Maar ook hier kun je een leerling (van jong tot oud) bij betrekken!  In deze blog vertel ik je graag alles over de inhoud van de overdracht én hoe je de leerlingen hierbij kunt betrekken.

De overdracht van leerlingenHet belang van een goede overdracht

Aan het eind van het schooljaar is er altijd zoveel te doen, dat je misschien ‘snel’ wel even een overdracht van leerlingen schrijft. Maar dit zou eigenlijk niet moeten. De goede overdracht zorgt voor een doorgaande leerlijn tussen dit en het volgende schooljaar.

Waarom nu een goede overdracht:

  • De nieuwe leerkracht is direct op de hoogte van bijv. allergieen en kan hier rekening mee houden.
  • De nieuwe leerkracht weet direct welke ondewijsbehoeften er zijn en kan dit vooraf al organiseren.
  • De nieuwe leerkracht kan de leerstof aanpassen aan het niveau van de leerling.
  • De nieuwe leerkracht weet welke begeleidingstechnieken hij moet toepassen: coachend/ begeleiden of juist structurerend of….?
  • Doordat een leerling merkt dat de leerkracht op de hoogte is en de begeleiding op dezelfde manier voorzet, geeft dit duidelijkheid, veiligheid en voelt de leerling zich begrepen.

DRAAG DE INFORMATIE RUIM VOOR HET NIEUWE SCHOOLJAAR OVER, ZODAT ER EEN PASSENDE ONDERWIJSSITUATIE VOOR ELK KIND TE CREËREN IS.

 

Betrek de leerlingen bij de overdracht

Binnen het onderwijs zie je de afgelopen jaren dat er veel meer aandacht komt voor de rol van de leerling.
Zo kun je de kleuters heel goed bij het onderwijsaanbod betrekken, maar waarom niet bij de overdracht?  Kinderen kennen zichzelf als beste en kunnen vaak aangeven wat zij fijn vinden en weten vaak ook wat zij nog moeten/willen leren.   Daar kan een overdracht van de vorige leerkracht niet tegen op!  Natuurlijk heb je van allebei de informatie nodig om het volgende schooljaar direct de juiste zorg aan te bieden in de groep.

Een andere overdracht

Maar hoe kun je nu aan de informatie komen die je graag zou willen hebben?  Je kunt zodra je weet welke klas je het nieuwe schooljaar krijgt aan de leerkracht vragen of zij de kinderen informatie over zichzelf wil geven. Dit kan op een handige manier om de informatie op te schrijven voor de nieuwe leerkracht:

Download: overdracht van leerling naar nieuwe leerkracht

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe downloads? ->

[mailpoet_form id=”2″]

 

Waarom dit formulier geschikt is om te gebruiken:

* De leerlingen kunnen zelf informatie die zij belangrijk vinden doorgeven
* Tijdsinvestering is minimaal
* Leerling voelt zich gezien en voelt dat zijn/haar rol ook belangrijk is.
* Veel informatie bij de start van schooljaar

 

Vorig artikelInstagram
Volgend artikelHet wenmoment: kennismaken met een nieuwe groep
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in