De eerste schooldag: zo pak je deze dag aan!

0
1273

De eerste schooldag van een nieuw schooljaar. In de laatste vakantieweken werk je toe naar het ene moment: de eerste schooldag! Al jouw plannen, al jouw ideeën en goede voornemens wil je tot uiting laten komen op die ene dag. Daarnaast zijn er veel onzekerheden. Want deze dag is ook de dag dat je het als leerkracht voor je gevoel moet laten zien. En leggen we niet de lat voor onszelf erg hoog, door alles af te laten hangen van deze dag? Om toch zelf wat zekerder te zijn en wat meer rust te vinden bij de start van het schooljaar is het belangrijk om deze dag goed voor te bereiden, zodat je je niet meer druk hoeft te maken over wat je gaat doen, welke materialen je nodig hebt of wat als je tijd teveel hebt? (komt dat overigens echt voor?)

Voorbereidingen voor de eerste schooldag

In de laatste zomervakantieweek staat alles in het teken van het inrichten en de organisatie van je klas, spullen uitzoeken, alles ordenen en voorbereiden. En dan vaak ook nog een startdag om samen met het team te starten. Eén van de belangrijkste zaken die wij vergeten is juist het uitgebreid voorbereiden van de eerste schooldag. Dit zorgt ervoor dat je overzicht houdt én je ook rust hebt. Je hebt goed nagedacht over je aanbod en organisatie. Deze dag zorgt voor onrust omdat je niet weet of je activiteiten aansluiten bij het niveau van de kinderen of dat je niet weet hoe de kinderen hierop reageren. Alleen daarom vraagt de eerste schooldag (en de dagen erna) meer voorbereiding. Neem daarom de tijd om alles te organiseren en bedenk wat je kunt doen wanneer een opdracht niet aansluit of je je doel met een activiteit niet bereikt. Dit geeft jou een stuk zekerheid en kun je direct handelen.

Activiteiten voor de eerste schooldag

De eerste schooldag heeft meerdere doelen. Allereerst natuurlijk het kennismaken met elkaar en een nieuwe start maken als groep en leerkracht. Er moet een basis komen, waar je de volgende weken op kunt voortbouwen. Alles over dit proces lees je in mijn blog over de gouden weken.
De eerste opbouw start dus op de eerste schooldag. En daarom staat vooral groepsvorming centraal op deze dag. Per doel lees je welke activiteiten hiervoor geschikt zijn.

Doel: terugblik op de vakantie

Activiteiten:


Vakantieverhalen vertellen

Door middel van verschillende coooperatieve werkvormen kun je de kinderen de verhalen van de afgelopen periode delen en ondertussen leer je daarmee de kinderen ook een beetje kennen:

-> Zoek iemand die..
Laat de kinderen elkaar vragen stellen over hun belevenissen in de vakantie.

-> Binnen- en buitenkring
Verdeel de kinderen over twee kringen. Laat de kinderen met de gezichten naar elkaar toe, zitten of staan.

-> Stopvertellen op muziek met summervibes
Laat de kinderen rondwandelen en elkaar verhalen vertellen. Wanneer de muziek stopt, zoek je een ander op waaraan je je verhaal kunt vertellen en waar je de ander laat vertellen over zijn of haar vakantie.

-> Stripverhaal tekenen
Laat de kinderen de vakantieverhalen in een stripverhaal verwerken.

Doel: groepsvorming

Dit of dat-spel
Naar het idee van Juf Larissa heb ik een dit of dat-spel gevormd waarbij de kinderen een keuze moeten maken tussen hobby’s/ eten of bezigheden. Leuk om elkaar te leren kennen.

Lekker Bewegen
Leer de kinderen een groepsvormende spel aan en ga naar buiten of gymlokaal en speel dit spel.

Vorig artikelKinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen!
Volgend artikelGi-ga-groene vlaggenlijn voor de kinderboekenweek
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in