Al eerder schreef ik over de doelentafel in mijn blog ‘Leerdoelen zichtbaar maken in de kleuterklas’ Maar wat is een doelentafel nu precies? Waarom zou je een doelentafel gebruiken en met welke materialen kun je deze doelentafel inrichten? Ik geef je er graag antwoord op in deze nieuwe blog.
Wat is een doelentafel?
De doelentafel hoeft net perse een tafel te zijn. De doelentafel is een plekje in de ruimte van je klaslokaal waar je ruimte maakt om de doelen waaraan je werkt te delen met ouders, kinderen en andere belangstellenden. De materialen welke de leerkracht gebruikt kan verschillen. Een aantal voorbeelden uit de praktijk: een plank, een bankje, een ruimte op de kast of gewoon..een tafel. Welke materiaal je ook gebruikt: uiteindelijk gaat het om de invulling van de ruimte. Daarover vertel ik je later in deze blog meer.
Waarom zou je een doelentafel gebruiken?
Met de doelentafel wordt het duidelijk zichtbaar voor collega’s, ouders, kinderen en voor andere belangstellenden dat er ook in de kleuterklas hard gewerkt wordt. Nu vind ik het begrip ‘doelentafel’ niet erg bij kleuters passen, maar een andere benaming heb ik nog niet kunnen vinden. In een kleuterklas oefen je vaardigheden, maar wordt er niet van een kleuter verwacht dat hij/zij deze leerstof direct beheerst. Elk kind ontwikkelt zich op zijn haar tempo en elke ontwikkeling is anders. Toch is een doelentafel heel goed te gebruiken om de zichtbaar te maken aan welke doelen we deze week aandacht besteden. Waarom ik dit doe en hoe ik denk over doelen zichtbaar maken bij kleuters kun je hier lezen.
Materialen
Tafel
Natuurlijk hoef je niet voor een tafel te kiezen, maar kun je ook kiezen voor ander presentatieplekje zoals bijv. een plankje. Ik heb gekozen voor een IKEA lack tafeltje. Ik heb hier bewust voor gekozen omdat dit voor zowel kind als ouder te gebruiken is. Ik vind het namelijk belangrijk om ouder én kind te betrekken bij de doelentafel. Dit tafeltje is op het niveau van het kind zodat hij/zij met de materialen kan laten zien wat hij met dit materiaal kan.
Standaard
Ik heb deze doorzichtige standaard bij Action gekocht, maar helaas is hij niet meer leverbaar 🙁 Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een lijst. In deze standaard zit de doelenposter. Wil je weten wat de doelenposter is en hoe ik de inhoud bepaal? Lees dan deze blog nog even na.
Spelletjes
Bij alle doelen zorg ik voor verschillende materialen waarmee de kinderen kunnen oefenen. Soms is dit lastig, maar ik zorg ervoor dat er ook ruimte is om te ontdekken. Op één van de voorbeeldfoto’s is het doel: patronen maken en herkennen. Er liggen al een aantal patronen klaar, maar er liggen ook materialen om patronen te maken. De kinderen kunnen zelf aan de slag met de materialen die op dat moment worden aangeboden.
Andere materialen die je tegen zou kunnen komen op één van mijn doelentafels:
Doel: woorden in klanken verdelen/ klanken tot woord vormen
Materiaal: woordkaartjes in stukken geknipt
Spel: de kinderen kunnen de plaatjes puzzelen en ondertussen een woord vormen.
Doel: herkennen van hoeveelheden/ tellen van hoeveelheden/ juiste cijfer aan hoeveelheid kunnen koppelen
Materiaal: cijferkaarjes van jufsanne.com, dopjes of ander materiaal om te tellen
Spel: de kinderen kunnen materialen in een bakje stoppen en hierbij het juiste cijferkaartje leggen. Daarbij kan het kaartje geplaatst worden met het juiste aantal vingers.
(activiteit passend gemaakt bij thema rupsje nooit genoeg)
Doel: volgorde van getallenlijn
Materiaal: vouwblaadjes cirkel
Spel: je kunt de kinderen zelf de volgorde op de rups schrijven. Je kunt ook de delen van het lichaam geven en de kinderen dit op volgorde laten leggen.
Bij al deze activiteiten kunnen de kinderen natuurlijk zelf ook met activiteiten komen en hier kun je dan anticiperen.
Wat is de meerwaarde van de doelentafel?
De doelentafel zorgt voor ouderbetrokkenheid. Ouders zijn meer op de hoogte over de leerstof in de kleutergroep. Verder is het ook echt een speeltafel waarbij de kinderen zelf aan ouders kunnen laten zien wat ze allemaal kunnen. En dit hoeft dan niet perse het doel te zijn, dat jij hebt liggen. Ouders zien meer van de ontwikkeling van het eigen kind. Dit is dan zeker ook de meerwaarde.
Meer lezen?
In ‘Teach like a champion -het jonge kind- kun je nog mee lezen over de doelentafel en hierin kun je ook een aantal voorbeelden zien voor een peuter- en kleuterklas.
Lees meer:
- Woordenschat stimuleren: Hoe doe je dat en wat bied je aan?
- Spelenderwijs leren in de rekenhoek
- Schoolreisjes & excursies voor kleuters in Zuid-Holland
- Kindgesprekken met kleuters
- Alles wat je wilt weten over…kringactiviteiten
- De doelentafel
- Leerdoelen zichtbaar maken in de kleuterklas
- Een thema of project voorbereiden
- Voorschotbenadering bij kleuters
- Inloop in de kleuterklas