Creatieve activiteiten ‘Bij mij thuis’

0
325

In 2023 staat het thema ‘bij mij thuis’ centraal tijdens de kinderboekenweek. Deze weken staat laten aansluiten. Of je nu een accent legt op bouw/wonen, familie, in de buurt of verschillende culturen. De creatieve activiteiten uit deze blog passen bij één of meerdere van deze deelonderwerpen. Op deze verzamelpagina kun je alle materialen en blogs vinden rond de kinderboekenweek 2023.

Creatieve activiteiten rond kinderboekenweek 2023

Een ruimte inrichten

kamer knutselen met hout

Passend bij:  wonen, familie, culturen

Verzamel schoenendozen en laat de kinderen de schoenendoos aan de binnenkant inrichten. Je kunt ervoor kiezen om elk kind een specifieke ruimte in te richten zoals het er thuis uitziet. Je kunt het ook vrij laten. Zorg voor veel restmateriaal, papier en stoffen. Stapel deze schoenendozen op elkaar zodat het een huis vormt. Bekijk en bespreek met elkaar de verschillen binnen de huizen. Stapel alle ‘kamers’ op elkaar en naast elkaar zodat het een huis vormt.

Lukt het niet om aan veel schoendozen te komen? Met plankjes hout kun je simpel en snel een kamer maken. En anders kun je met karton ook een ‘doos’ vouwen.

Mijn familie of mijn vrienden in de buurt

creatieve activiteiten kinderboekenweek 2023

Passend bij: de buurt, familie, culturen
Zorg voor een groot aantal houten poppetjes (oftwel peggdolls), verf en kwasten. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de kinderen met posca stiften de houten poppetjes te laten beschilderen. Laat de kinderen de familie schilderen of zichzelf met de vrienden uit de buurt.
Na deze gesprek is het goed om met elkaar in gesprek te gaan over de overeenkomsten en verschillen en wat dit betekent.

Hier woon ik!

Passend bij: wonen, de buurt
Allemaal wonen wij anders en ziet onze buurt er anders uit. Carla Kamphuis leert je hoe je op een vrolijke manier je woning kan tekenen. Gebruik de woordkaarten bouwen om de verschillen tussen woningen zichtbaar te maken. In de klas wordt het duidelijk dat er binnen een woonomgeving veel verschillen kunnen zijn in het wonen.

Mijn vriendenboekje

vriendenboekje
Vriendenboekje voor afscheid leerkracht, afscheid groep 8 en voor klasgenoten of vrienden

Naast de vrienden op school, zijn er ook vrienden in de buurt. Een invullen van een vriendenboekje kan een herinnering zijn voor later. Alle vrienden die ook thuis belangrijk voor jou zijn.

Wij maken een nieuwe buurt

Passend bij: bouwen, de buurt

Er gaat een nieuwbouwwijk gebouwd worden en iedereen mag zijn thuis meenemen naar deze nieuwe buurt. Van melkpakken en lege kartonnen doosjes bouwen de kinderen het huis na. Met deze huizen maak je een maquette en ontwerpen de kinderen de woonomgeving. Wat vinden zij belangrijk? Zelf vormen ze met verschillende (rest)materialen deze omgeving.

Stamboom

Passend bij: familie
Thuis is er niet zonder je familie. Hoe ziet jouw familie er uit? Wie staat er heel dichtbij je? Wie is er voor betekenis van je. We gaan kennis maken met jouw familie. In deze blog (link toevoegen) kun je alles lezen hoe je dit doet en het format gratis downloaden.

Vorig artikelLeesbingo bij mij thuis
Volgend artikelSjoerd en de stapelstad
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in