Communiceren kun je leren?!

0
5519
communiceren kun je leren

Communicatie;  wat is goed communiceren?  En hoe leer je goed communiceren?  Wat is communicatie nu eigenlijk?  Communiceren is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend.

 

communiceren kun je leren

Communicatie: wat is dat?

Communiceren doet iedereen. Je deelt graag jouw boodschap/informatie uit naar een ander. De ander begrijpt dit en kan een boodschap terug geven.  Wanneer we de pyramide van Maslow bekijken zien we ook staan: ‘behoefte aan sociaal contact’  Communiceren is dus een belangrijke behoefte in ons leven.

Soms kan communiceren moeilijk zijn. Hier kunnen verschillende redenenen voor zijn: de boodschap draag je verkeerd over of je begrijpt elkaar niet. Je kunt op veel verschillende manieren communiceren. Een boodschap kun je zowel verbaal als non-verbaal overdragen. Wanneer je maar niet begrepen wordt, dan kun je gefrustreerd raken, somber of eenzaam zijn.

 

Ontwikkelen van communicatieve vaardigheden

In het onderwijs is er veel aandacht voor de taal- en leesontwikkeling van kinderen.  Maar soms is dit niet voldoende en heeft een leerling net wat meer begeleiding nodig bij het leren communiceren.  Ik geef je graag een aantal voorbeelden van activiteiten waarbij je kinderen leert communiceren met elkaar:

 

Vertelstenen/ Verteldobbelstenen

Vertellen in de kring kan voor sommige kinderen veel onzekerheid meebrengen waardoor ze blokkeren. Het is dan ook goed om de kinderen op weg te helpen met een onderwerp te bepalen.  Dit kun je doen met verstelstenen of dobbelstenen.  De verteldobbelstenen kun je bij verschillende educatieve spelletjesleveranciers bestellen. Vertelstenen maak je doorgaans zelf. Op deze stenen of dobbelstenen staan afbeeldingen. Deze afbeeldingen vertellen een verhaal.  Het kind kan aan de hand van de steen vertellen over een specifiek onderwerp.  Geef het kind de tijd om even na te denken over het onderwerp.

 

Logische volgorde

Leg een aantal platen neer in de juiste volgorde. Laat het kind het verhaal navertellen.

 

Kleuren maar….?!

Geef 2 kinderen dezelfde kleurplaat.  De leerlingen geven elkaar een opdracht om een bepaalde opdracht uit te voeren.  Leer de kinderen eerst de manier van opdracht geven aan:   Geef een ….. kleur aan……………..   of Kleur…….

 

Vliegtuigjes vouwen

Mijn kinderen vinden het heerlijk om vliegtuigjes te vouwen. Laat een kind dit vouwen en aan een ander kind bij elke stap vertellen wat hij/zij doet.  Laat de zin beginnen met ‘Ik……’  Natuurlijk is deze activiteit toe te passen op elke activiteit waar de leerling erg van geniet: torens bouwen, knutselen etc.

 

Ontwikkelingsmateriaal

Natuurlijk is er in de kleuterklas natuurlijk nog ontwikkelingsmateriaal wat ook goed te gebruiken is in een aantal hogere groepen.  Zet dit ontwikkelingsmateriaal dan ook zeker in.   Ik denk dan bijv. aan het communicatiespel.
Maar het programma ‘Bas spreekt een woordje mee’ zorgt er in ieder geval voor dat kinderen de vrijheid leren kennen om te praten. Tevens breiden ze de woordenschat uit en leren ze taal te begrijpen.

 

Vakliteratuur

Het boek ‘kinderen beter leren communiceren’ van Freda Kingma- van den Hoogen is een waardevolle aanvulling voor de boekenkast.

[bol_product_links block_id=”bol_546658b01c275_selected-products” products=”1001004010290905″ name=”kinderen beter leren communiceren” sub_id=”kinderen beter leren communiceren” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

In dit boek is een therapieprogramma beschreven waarbij er aandacht is voor de communicatieve functies.  Dit boek bestaat uit 2 delen: informatie over de communicatieve functies maar ook een korte uitleg over het toepassen van het programma en deel 2: het therapieprogramma.

Binnen het therapieprogramma worden er verschillende activiteiten benoemd bij elke communicatieve functie. Aan de hand van observatielijsten voor ouders en leerkracht kun je bekijken aan welke communicatieve functies er gewerkt moet worden.  In het boek worden er verschillende activiteiten beschreven die je kunt uitvoeren met kinderen met de basisschoolleeftijd. Ondanks dat dit boek in eerste instantie geschreven is om kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum te begeleiden, zijn de activiteiten zeer goed te vertalen naar het onderwijs.

De activiteiten staan beschreven als begeleidingsmomenten waarbij er aandacht is voor de ontwikkeling van het kind.  De activiteiten zijn goed aan te passen tot een activiteit voor een grotere groep. Een goede instructie is natuurlijk van belang.  Want de leerkracht is het voorbeeld! Laat zien wat je van de leerling verwacht tijdens de activiteit door de rol vooraf te spelen zodat dit duidelijk is.

 

Welke tips voor het stimuleren van de communicatie kun jij andere leerkrachten nog geven?

 

 

 

 

Vorig artikelGooi-een-sinterklaasverhaal!
Volgend artikelBoer voor één dag
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in