De afgelopen maanden kregen we steeds meer te horen over Close reading. Een nieuwe manier van begrijpend lezen aanbieden en te combineren met zaakvakken. Tenminste dat was de informatie die ik op verschillende social mediaplatforms kreeg. Toevallig is dit één van onze speerpunten op school en wil ik mijzelf daar ook in ontwikkelen. Ik kocht het boek dan ook snel nadat het uitkwam, want ik wilde natuurlijk direct aan de slag! In deze nieuwe blog lees je alles over mijn ervaringen met dit boek.
Close reading
werken aan dieper tekstbegrip in het basisonderwijs
Begrijpend lezen is een belangrijke vaardigheid voor leerlingen. Maar we weten ook dat ze het een moeilijk vak vinden. Ook leerkrachten vinden het lastig om een effectieve en boeiende les begrijpend lezen te geven. Nieuwe inzichten laten zien dat begrijpend luisteren en lezen anders aangepakt kunnen worden.
(Bron: achterflap Close reading)
Algemene informatie
Titel: Close reading
Auteur: Diane Lapp
Nederlandse bewerking: Tony van Dalen, Dortie Mijs, Marieke van Logchem
Jaar van uitgave: 2018
Uitgeverij: Pica
Door op bovenstaande link te klikken en te bestellen ontvang ik een kleine bijdrage.
Het uiterlijk van het boek
Het boek heeft net geen A4 formaat. Het boek heeft een zachte kaft en is gedrukt met een EU ecolabel. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met Expertis.
Het boek kent 6 hoofdstukken: wat is tekstcomplexiteit?, Wat is close reading?, Close Reading: voorbereiden en uitvoeren, Close Reading in alle vakgebieden, Close Reading en de ontwikkeling van mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid, Beoordelen en monitoren tijdens Close Reading.
Het boek sluit af met een aantal bijlages, maar als extra kun je ook bijbehorende materialen downloaden. Zo kun je er echt in werken en komt het tot iets.
Professionalisering met Close Reading
Zoals ik al eerder aangaf, keek ik naar deze nieuwe toevoeging aan mijn vakliteratuur erg uit. De schrijvers zouden mij niet hoeven overtuigen dat Begrijpend lezen gecombineerd zou kunnen worden met zaakvakken, maar hoe kan ik dit het beste aansturen?
Het voorwoord en inleiding heeft een voldoende lengte om te weten wat er ongeveer beschreven gaat worden in dit boek. Dit gaf mij de bevestiging dat ik in dit boek zou gaan vinden wat ik zocht. Al snel wilde ik graag verder lezen.
Verschillende hoofdstukken
En zo startte ik enthousiast met het lezen van het boek, maar liep al snel ‘vast’ en moest mijzelf laten doorzetten om verder te lezen. In hoofdstuk 1 gaat het over tekstcomplexiteit; dit gaf mij een aantal kleine inzichten en dat ik bewuster naar teksten moet kijken. Maar dan komen er tabellen met niveaubeschrijvingen en even verderop tabellen om kwalitatieve of kwantitatieve analyses van teksten te maken. En hier had ik echt de neiging om af te haken. Leuk en goed hoor om analyses te maken, maar wat ga ik er mee doen? Ik wil graag weten hoe Close Reading er in de praktijk uitziet voordat ik de keuze ga maken om hiermee aan het werk te gaan en dus met analyses aan de slag te gaan. Aan de andere kant: voor leerkrachten die al weten dat ze hiermee aan de slag gaan is het boek direct praktisch en staat de informatie in de juiste volgorde.
Van doorzetten naar een hoofdstuk vol materiaal
Met een aantal keer opnieuw beginnen en weer wegleggen, kom ik dan eindelijk aan bij hoofdstuk 2. Hier maak je dan eigenlijk echt kennis met Close Reading. Want wat is het verschil met het vak begrijpend lezen? Misschien was het boek voor mij makkelijker leesbaar wanneer ik dit als eerste gelezen zou hebben. En vanaf hoofdstuk 3 wordt het heel praktisch: tips voor het selecteren van teksten, voorbeelden van verschillende sessies, doelen voor sessies en vooral veel voorbeelden. En die zijn voor mij erg fijn! Er is namelijk veel informatie (en ik weet zeker dat ik dit nooit in één keer goed kan toepassen) maar de afbeeldingen verduidelijken de informatie alleen maar meer. Ook de situaties die geschetst worden, geven net even wat meer verduidelijking en zijn van gepaste grootte.
Hoofdstuk 5 is voor mij een hoofdstuk vol met bladwijzer met prachtige materialen om de sessies vorm te geven. Fijn dat er bij hoofdstuk 6 aandacht is voor formatief evalueren. Ik vind dat wij in het onderwijs teveel ’toetsen’ terwijl wanneer we goed geobserveerd hebben dezelfde informatie hebben. Je komt al veel te weten op reacties tijdens de instructie en zelfstandig werken van kinderen.
Dit boek blinkt echt uit in het praktische gedeelte. Je krijgt voldoende informatie om te weten waarom je hiermee aan de slag zou willen gaan en daarna veel werkvormen, technieken en materialen om echt in de klas er mee aan de slag te gaan. Wel is het zoveel dat ik wanneer ik een aantal sessies ga voorbereiden keuzes moet maken. Misschien was het handiger geweest om een basisaanpak vorm te geven en daarbij aan te geven hoe je zou kunnen uitbreiden/differentiëren per onderdeel.
Aan de slag?
Zoals ik al eerder aangaf is het boek erg praktisch en had ik direct zin om aan de slag te gaan. Op het moment dat ik mij afvroeg waar ik dan moest beginnen en waar ik dan op zoek moest gaan naar teksten, gaf het boek een aantal titels aan (per leerjaar) waar je mee zou kunnen starten. Fijn!
Zo lag er nadat ik het boek uitgelezen had, stond er op mijn post-it al een aantal titels waar ik de komende weken de teksten uit zou halen. Ja, want in het boek wordt ook heel duidelijk dat er ook een verscheidenheid aan teksten moet worden aangeboden.
Op zoek naar teksten!
Maar nu aan de slag! Teksten zijn uitgezocht en liggen klaar, maar nu…
Opeens bedacht ik mij dat het handig zou zijn wanneer we teksten en uitgewerkte sessies zouden uitwisselen. Na even zoeken op facebook is daar nu geen groep voor. Zijn er meer mensen die hier interesse in hebben? Als dit zo is, dan zal ik binnenkort een facebookgroep openen.
Want…ondanks dat je begrijpend lezen echt naar een hoger niveau brengt door de juiste vaardigheden aan te bieden, kost dit de leerkracht veel tijd voor voorbereiding. Hoe fijn zou het zijn dat je samen dit werkt deelt?
Conclusie
Een praktisch én informatie boek, wat bijna zelfs een werkboek gaat worden. Bij het voorbereiden heb ik echt de eerste keren dit boek nodig om mij de goede weg te wijzen. Ik kan mij voorstellen dat een cursus of andere begeleiding erg goed kan helpen. Het boek leest makkelijk. De zachte kaft vind ik erg jammer, omdat ik merk dat als je het veel gebruikt toch wel beschadigd. De materialen zijn echt van waarde. Daarnaast denk ik echt door begrijpend lezen te verbinden aan alle vakken veel meer van waarde is. Daarnaast laat het boek ook zien welke vaardigheden kinderen nodig hebben, ook digitale vaardigheden!
Als je met Close Reading aan de slag zou willen, is dit vooral belangrijk om met het hele team te doen. Jij kunt wel heel enthousiast zijn, maar uiteindelijk zal dit vorm moeten krijgen binnen de hele school.
Dit product is door mijzelf aangeschaft en deze blog bevat mijn persoonlijke mening. In mijn disclaimer kun je meer lezen over advertenties.
Ik zou er wel behoefte aan hebben een facebook pagina te hebben waar ik zelf geschikte teksten kan toevoegen die ik gebruikt heb, maar waar ook teksten al aangedragen zijn met bijbedachte vragen horend bij de lessen.
Groet,
Anneloes
Ha Anneloes,
Ik heb inderdaad meer positieve reacties ontvangen. Inmiddels heb ik een facebookgroep aangemaakt: waar je lid van kunt worden. Helaas is het niet mogelijk (ivm auteursrecht) om teksten te delen, maar verwijzing naar titel, schrijver en pagina kan natuurlijk wel.