Boer Boris gaat naar zee is het prentenboek van het jaar 2015! Tijdens de nationale voorleesdagen (21-31 januari 2015) staat o.a. dit boek centraal.
Een prachtig boek waar de onderwerpen ‘de boerderij’ en ‘verzamelen’ duidelijk naar voren komen.
Daarom is het leuk om een echte boerendag of boerderijdag te organiseren. Lees verder in deze blog hoe je deze dag in het teken zet van het voorlezen en de boerderij:
Klasinrichting/ dresscode
Natuurlijk gaat er een uitnodiging naar ouders om de kinderen helemaal in boerenstyle op school te laten verschijnen. Dus.. in overall, laarzen of klompen aan, rode zakdoek.
In de klas zitten we vandaag niet op stoelen, maar zijn hooi- of strobalen onze nieuwe zitplekken. Want ja.. je bent maar boer voor één dag!
Voorlezen
Natuurlijk gaat er voorgelezen worden en wat is er leuker om een echte boer uit te nodigen om dit boek te komen voorlezen?
Vraag of de boer op bezoek komt in zijn werktenue dus in overall met laarzen of klompen aan. Introduceer de boer door hem binnen te laten, maar even op de gang te kijken waar zijn dieren zijn. Ga in gesprek hierover als inleiding op het verhaal.
Misschien neemt de boer zijn trekker/tractor zelfs nog mee en mogen de kinderen dit nog bezoeken.
Voorleesontbijt
Hierna is het tijd voor een heerlijk ontbijt. Natuurlijk ontbijten we met ‘boerenservetten’ en ondertussen schenkt de boer voor ieder kind een glas vol met boerenmelk met een lekker gekookt eitje erbij. Natuurlijk vanmorgen vroeg uit het nest van de kip gehaald.
Bezoek aan de (kinder)boerderij
Misschien dat je wel zelfs wel een bezoek mag brengen aan de boerderij en geeft de boer wel een rondleiding. Anders is een bezoek aan een kinderboerderij in de omgeving even zo leuk.
Activiteitencircuit
Er zijn genoeg activiteiten die je kunt uitvoeren. Een aantal leuke activiteiten die ik heb mogen verzamelen op mijn pinterestboard:
* veertjes verzamelen:
* masker versieren
* cijferkleurplaat
* Sjoelen met koeien
* boerderij bingo
* zandtafel tover je om tot: modderbad. Laat de kinderen met de speeldieren lekker spelen.
Kleuteridee heeft overzicht met boerderijspelen voor buiten gemaakt.
Volg het bord Thema: boerderij van Anja op Pinterest.
Speurtocht
Wat is er leuker dan een speurtocht op de boerderij? Geuren ruiken, dieren aaien, alles bekijken. Het is natuurlijk afhankelijk van de boerderij welke activiteiten je daar kunt uitvoeren. Even een aantal ideetjes die in mij opkomen:
– Tel het aantal kippen in het hok.
– Stamp met je voeten in een plas. Wie spettert het meest?
– Probeer een koe een aai te geven.
– Zing een liedje over het dier dat je ziet.
– Probeer de raadsels op te lossen. Over welk dier gaat het?
– Breng een ei naar de eierdoos, maar laat hem niet vallen!
– Voel aan verschillende huiden. Zijn ze zacht/hard?
Kringactiviteiten
* Zing vandaag verschillende liedjes. Denk maar aan deze bekende klassiekers:
Boer, wat zeg je van mijn kippen?
Een koetje en een kalfje
De verliefde stieros
* welke geluiden maken de dieren? En hoe heten deze geluiden?
Afsluiting van de dag!
Sluit de dag af met het eten van een stamppot maaltijd. Vraag aan ouders of ze een pan stamppot willen maken en dan denken we aan: boerenkool, hutspot, andijviestamppot.
Lekker smullen met elkaar!
Nog langer aan de slag met dit prentenboek?
Krijg je er geen genoeg van? Dan kun je nog een aantal weken werken over ‘de boerderij’ of ‘verzamelen’ De kleuteruniversiteit helpt je graag bij de voorbereiding ervan met een kleuterproject rond dit prentenboek. Een project vol taal- en rekenactiviteiten rond dit prachtige prentenboek. Koop hier dit project.