Veel te doen en dan toch tijd hebben voor een boek?!

0
1633
multitasken tijdens het lezen van een boek

De voorjaarsvakantie is weer in zicht. De voorjaarsvakantie verschilt dit jaar erg per regio. Dus als je nog een aantal weken moet… succes! 
Maar een goede voorbereiding is het halve werk toch?  Dus ik neem je mee in mijn vakantievoorbereidingen. Voor elke vakantie maak ik een lijstje wat er echt allemaal moet gebeuren. Vaak zijn dit toch wat schoonmaakklusjes en nog wat achterstallig of voorbereidend werk voor school. En naast dat lijstje heb ik vaak zóveel dingen die ik ook nog wil doen. Beter: ik heb eigenlijk gewoon teveel hobby’s.  Dus wanneer ik niet op reis ga (hier lees je over mijn reizen) dan moet ik een keuze maken uit al mijn hobby’s: lezen, materiaal maken, fotograferen, knutselen, haken, naaien etc. Lastig… ik dacht daar een oplossing voor gevonden te hebben, maar of dat ook echt zo is?!

 

Meestal slaat de moeheid toe bij de start van een vakantie. Alle achterliggende weken waren druk met rapporten, groepsplannen, cito’s en met de klas weer mooie dingen beleven! Ik start dan ook vaak bij de start van de vakantie vaak met het lezen van boeken. Dit is voor mij een manier om lekker te ontspannen en toch ook een beetje rust te pakken. In de weekenden tijden de schoolweken probeer ik ook wel boeken te lezen, maar er zijn vaak nog zoveel anderoe afspraken.

Maar terwijl ik heerlijk in bed lig met een boek (toch wel mijn favoriete leesplek) gaat er van alles door mijn hoofd. Want lig ik nu mijn tijd niet te ‘verlezen’? Of had ik niet toch iets anders moeten gaan doen waar ik helemaal geen tijd voor heb gehad?  Toch is vaak het boek aantrekkelijker!  Dit bracht mij toch op een idee:  zou het geen idee zijn om én een boek te kunnen lezen én ondertussen met iets anders bezig te zijn waar je niet teveel over hoeft na te denken?

Een goed boek lees je met storytel

En zo kwam ik dus uit bij storytel. Want zou dit de oplossing te zijn om alles uit de vakantie te halen?
Het fijne van Storytel is dat je het 14 dagen op proef kunt uitproberen. Dat heb ik dus gedaan!  In deze blog vertel ik je dan ook graag hoe Storytel mij beviel.

Aanmelden en lezen maar…

Via de website kun je je snel en makkelijk aanmelden. Na het overmaken van €0,01 kun je direct starten. Door het downloaden van de app kun je direct starten met lezen. Nou ja… het verhaal wordt je voorgelezen. In de catalogus ben ik direct op zoek gegaan naar boeken die op mijn to-read lijst staan op Goodreads. Maar ondertussen kwam ik meerdere nieuwe boeken tegen, die ik toch echt moest lezen. Whah! Wat nu?  Gelukkig kun je ze opslaan in jouw eigen bibliotheek.

De app werkt makkelijk en al snel startte ik mijn eerste boek. De voorlezen verschilt per boek en ik had soms wat moeite met sommige stemmen. De app is handig in gebruik door pauze, stop en stoppen na…. knoppen toe te voegen. Maar ik vond het voorlezen wat traag. In beeld zag ik dan ook dat het boek 12 uur zou duren. Wat?  In die 12 uur zou ik het boek zelf zeker al uitgelezen hebben. Gelukkig is er ook een knop waarmee je het tempo kunt versnellen. Voor mij een prima uitkomst, bij de makkelijk volgbare boeken.

Multitasken?!

Multitasken: werkt het om een boek te beluisteren en daarnaast van alles te doen?
Dat ben ik natuurlijk gaan uitproberen en ik deel graag met jou mijn ervaringen:

Schoonmaken:  ik heb nog nooit met zoveel genoegen alles eens goed schoongemaakt. De koelkast, de oven, keukenkastjes… alles moest er aan geloven. Overigens was dit ook wel een beetje nodig. Maar ik vind schoonmaken eigenlijk helemaal niet zo leuk:  wel wanneer ik het druk heb gehad en even niets aan mijn hoofd wil hebben, maar anders?  Vaak zet ik dan een muziekje aan om toch wat sfeer te brengen. Dit keer niet en ging het boek aan.  Mobiel in mijn broekzak en schoonmaken maar. De tijd vloog voorbij en het schoonmaken was helemaal niet zo erg.  Ondertussen kon ik goed mijn hoofd bij het verhaal houden. Prima te doen dus!

Sporten:  één van mijn goede voornemens was om weer actief te sporten; er moeten immers weer wat kilootjes af. Maar… sporten gaat nooit mijn hobby worden. Misschien kan ik het leuker maken door ondertussen te luisteren naar een verhaal?  Ik merk dat het multitasken hier al wat minder lukt. Bij de start van een hardloopsessie op de loopband vind ik het nog heerlijk om te luisteren naar het verhaal, maar op het moment dat het hardlopen zoveel energie van mij vergt, is het moeilijker om mij op het verhaal te concentreren.  Bij de apparaten met gewichten lukt het dan weer beter om het verhaal te volgen, al vraagt de oefening ook wel wat concentratie. Dus, voor mij is dit wel geschikt voor tijdens een wandeling, maar niet tijdens een actieve trainingsessie.

Na een lange dag nog even heerlijk internetten en inspiratiesites (of blogs) lezen vind ik heerlijk. Daar hoef je toch niet heel erg bij na te denken, toch? Ik merk dat er van alles door mijn hoofd gaat, maar dat ik mij steeds doelgericht moet terugschakelen naar het boek. Zeker wanneer je naar een thriller luistert, zijn juist de details belangrijk om de dader te ontdekken.

luisterboeken storytell

De oplossing ?!

Na een proefperiode van twee weken heb ik het abbonement opgezegd. Helaas, maar ik merkte dat je ook voor een luisterboek echt moet gaan zitten om te luisteren. Er zijn maar weinig activiteiten waar het luisteren en bezigheden samen gaan. En om nu de hele dag te blijven schoonmaken…
De tijd is voor belangrijk, niet alleen de tijdswinst. Want na een vakantieperiode besef ik dat ik fulltime met school bezig ben en dat ik nauwelijks tijd heb om te luisteren. En na schooltijd heb ik het druk met het huishouden, sporten en de overige momenten lees ik toch liever een boek. Daarnaast vind ik het abbonementsbedrag per maand net wat teveel om er dan zo weinig van gebruik te kunnen maken.

Heb jij wel de tijd om lekker te luisteren? Dan is het een aanrader: een makkelijk werkende app, een goed gevulde bibliotheek en duidelijke voorlezers.

 

Afbeeldingen:  Pixabay

Vorig artikelCoachen van leraren: waarom en hoe?
Volgend artikelDoelgericht met KIJK! werken
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in