Bewust zorgen voor jezelf voor en tijdens de oudergesprekken

0
839

De week met oudergesprekken kan altijd als veel of druk worden ervaren. De lessen en gesprekken kosten tijd om voor te bereiden én er gaat veel tijd naar de oudergesprekken en de verslaglegging hiervan. Als je dan ’s avonds thuis komt is, vaak de energiepijl laag. Juist dan is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.

Voor jezelf zorgen tijdens de oudergesprekken

De week voor de oudergesprekken

Voor de week van de oudergesprekken kun je je al goed voorbereiden. Zorg ervoor dat je gezondheid op peil is. Een aantal tips hiervoor:

 • Neem alvast voorbereidingen voor de gesprekken zodat je dit niet meer op het laatste moment hoeft te doen.
 • Maak bewust keuze voor gezonde maaltijden. Neem eventueel extra vitamines in.
 • Zorg dat je lessen voor de komende week zijn voorbereid en de materialen klaarliggen.
 • Zet op papier wat je graag met ouders wil delen. Overleg met je duo of jullie hetzelfde beeld hebben van het kind. Wil je een zorg delen? Plan dan met ouders een gesprek op een ander moment of zorg voor dubbele tijd.

De week van de oudergesprekken

 • Probeer de dagen voor de oudergesprekken echt je rust te pakken, door op tijd naar bed te gaan.
 • Probeer na een middag oudergesprekken een gezonde maaltijd te eten, voordat de oudergesprekken ’s avonds starten. Maar ik weet ook dat de tijd hiervoor vinden, lastig is. Om eten dan te laten bezorg is dan wel erg aanlokkelijk. Toch kan ik je vandaag een aantal tips geven:

Tips voor maaltijden tijdens de oudergesprekken

Bij de keuze voor de verschillende maaltijden heb ik rekening gehouden dat een maaltijd vooraf te koken is en op de dag zelf op te warmen is. Of dat een maaltijd binnen ca. 20 minuten te koken is.

 1. Lasagne van chapignons, courgette, lente-ui en kruidenroomkaas
  Dit recept van Lidl heeft mij positief verrast. Je krijgt veel groente binnen en dit gerecht is juist nog extra lekker door het op een later moment op te warmen.
 2. Wraps met vulling: even wat groente bakken met kruiden en wat sla en je hebt een heerlijke en gezonde maaltijd.
 3. Maak een dag ervoor een lekkere soep en warm deze op. Met een lekker warm broodje erbij, heb je zo een lekkere maaltijd.

voorbereiding oudergesprekken

Na de oudergesprekken

Maak je tijdens de oudergesprekken aantekeningen over de gesprekken? Blijven de gesprekken in je hoofd zitten? Maak een actielijst van alle gesprekken. Dit hoef je dan niet direct uit te voeren, maar pak je wel op. Doordat je nu minder hoeft te onthouden, spoken deze acties ’s nachts in je hoofd rond.

Probeer in de week van de oudergesprekken je vooral te richten op de oudergesprekken en het gewone lesgeven. Probeer dus naast je werk, s avonds je rust te pakken. Dit kan door juist lekker wat energie kwijt te raken door middel van sport of je kiest voor een andere hobby.

 

 

Vorig artikelTafels leren, dat doe je zo!
Volgend artikelSinterklaas aftelkalender
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in