Bewegend leren – hoe zet je bewegend leren in?-

1
23442
Bewegend leren

Als startende leerkracht kon ik bij elke les wel een spel bedenken om de leerstof goed te kunnen inoefenen of herhalen. Spelenderwijs leerstof inoefenen of herhalen is tof! En hoe leuk is het dan ook nog als je er lekker bij kunt bewegen? De afgelopen jaren kwam de trend van bewegend leren op. Waarom zou jij niet bewegend leren? Laat het net zo zijn dat ik hier een blog over zou gaan schrijven dat wij ook tijdens de teamvergadering hier met elkaar over spraken. Wat is het nut en doel van bewegend leren? Waarom zou je bewegend gaan leren? En hoe is de bewegend leeractiviteit ook een zinvolle en effectieve activiteit? 

Bewegend leren in de klas

Bewegend jaar werd het afgelopen jaar helemaal hip in het onderwijs. Bewegen en ondertussen nog een educatieve activiteit wat wil je nog meer? Op de facebookpagina Doevrijdag worden we elke week geinspireerd met een nieuwe activiteiten om bewegend te leren.

 

Bewegend leren Bewegend leren

Maar wat is dat nu bewegend leren?
Bij bewegend leren wordt er een verbinding gemaakt tussen leren en bewegen.  Door spellen te bedenken waarbij kinderen actief bewegen en ondertussen worden de hersenen aan het werk gezet.

Het bewegend leren is volgens mij helemaal niet nieuw. In mijn eerste werkjaren als juf werd ik regelmatig ook ingezet voor remedial teaching. Tijdens deze sessies zette ik spellen en dus ook actieve spellen in om de leerstof in te oefenen en te herhalen. Daarnaast is dit ook de manier waarop de kleuters ook leren: door de leerstof in een spel te verwerken. Oke, deze spellen zijn wel vaak iets actief 😉  Fijn dus dat dit ook doorgezet is naar de midden- en bovenbouw. Want ook deze kinderen hebben de behoefte om spelenderwijs te leren en te bewegen.


De voordelen van bewegend leren

Er zijn eigenlijk meerdere voordelen te benoemen:
– het motiveert kinderen om op een andere manier bezig te zijn met leerstof
– bewegen en leren stimulert de samenwerking tussen de hersenhelften
– de betrokkenheid van de kinderen kun je vergroten

Inzet van bewegend leren

Bewegend leren wordt op dit moment op veel verschillende manieren ingezet:

  • Een groot gedeelte van de lessen worden vervangen door de leerstof aan te bieden in spelvorm.
  • Bewegend leren wordt op een vast moment in de week ingepland waarbij er vooral aandacht is voor het herhalen, automatiseren of inoefenen van de leerstof.
  • Bewegend leren wordt als remediering ingezet om op een leuke manier te blijven oefenen.

spelideeën twister

 

Hoe en met welk doel je het inzet is, heeft te maken met je visie op onderwijs, de ontwikkeling en achtergrond van de kinderen in jouw klas. Zo kan het dus zijn dat je als leerkracht daarin een andere keuze maakt.
Wel wil ik je het volgende meegeven:

  • Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een goede instructie erg belangrijk is. Van voordoen, naar begeleide inoefening, naar zelf doen. Wanneer je je leerstof vervangt door bewegend leerspellen kun je deze fase niet overslaan en zul je hier wel aandacht voor moeten hebben.
  • Bij bewegend leerspellen is de leerkracht actief het spel aan het sturen en begeleiding aan het geven. Je kunt op dat moment niet alle antwoorden controleren. Vooraf moeten de kinderen dus al zelfstandig de stappen moeten maken om dit goed te kunnen doen.
  • Bij automatiseringsspellen moet je ook vooral inzetten op het snel uitvoeren van een activiteit.
  • Binnen bewegend leeractiviteiten kun je verschillende niveaus aanbrengen. Toch zijn deze niveaus niet eindeloos en is het soms met combi-klassen wat moeilijker om één spel geschikt te maken voor allebei de groepen.

spellingestafette

Aan de slag met bewegend leren

Ben jij ook enthousiast? Wil jij ook aan de slag met bewegend leren?
Een aantal spellen heb ik per vakgebied kunnen verzamelen:

Ik geef je graag nog een aantal tips voor bewegend leren, zodat je goed van start kunt gaan.

Tips voor bewegend leren

  • Bewegend leeractiviteiten vragen nog veel voorbereiding. Bouw samen op een school een bestand op en noteer bij de lessen in de methode welke activiteit hier geschikt bij is. Zo profiteer je volgend jaar samen weer van alle voorbereidingen.
  • Bezoek de facebookonderwijsgroepen waarbij veel ideeen (en soms materialen) met elkaar gedeeld worden.
  • Wanneer je materiaal wilt aanschaffen, probeer dan te bedenken of deze materialen ook multi-inzetbaar zijn. Zo kun je elke keer opnieuw een nieuw spel bedenken.
  • Sommige spellen zijn elke keer aan te passen aan de leerstof; denk bijv. aan ren je rot. Probeer te bedenken wat jouw doel is en hoe je je tijd zo effectief mogelijk kunt gebruiken.
  • Probeer zoveel mogelijk de buitenlucht op te zoeken, ook als het wat frisser en natter is. De natuur is prima voor onze kids. Laat ze lekker een frisse neus halen.

 

Wat zou jij graag nog meer willen weten over bewegend leren?

 

 

 

Vorig artikelEen nieuwe school #1: inrichten van een (nieuw) schoolplein
Volgend artikelZoek iemand die… met je meerekent!
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

1 REACTIE

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in