Bewegend leren: vormenrun

0
14102

Kleuters leren door te ontdekken en door spel, maar ook door bewegend met leerstof bezig te zijn. Overigens wil ik wel aangeven je niet direct met nieuwe leerstof aan de slag moet gaan, maar als herhaling of inoefening is dit zeker geschikt. Klaar, rennen maar!

Bewegend leren voor kleuters
Afbeelding: Viscious-Speed (Pixabay)

Bewegend leren voor kleuters:  vormenrun!

Doel van deze activiteit:
De kinderen:
– kunnen visuele verschillen tussen vormen herkennen
– kunnen vormen (cirkel, vierkant, rechthoek, ruit, driehoek) herkennen en benoemen.

Dit heb je nodig om vormenrun te spelen:

  • Logiblocs
  • Vormenposters
  • Stoepkrijt (in ieder geval de kleuren rood, blauw en geel)

Zo speel je vormenrun:

Zet ben bij het startpunt een mand vol met logiblocs klaar. Hang verdeeld over het speelplein de posters op en zet er een mand bij/naast/onder.  Zet bij het eindpunt een bak met stoepkrijt. De kinderen pakken bij het startpunt een logibloc en bekijken de vorm. Hierna rennen ze naar de poster met dezelfde vorm en stoppen daar de logibloc in het mandje. Zodra de logibloc in de mand zit, rennen ze naar het eindpunt en tekenen hier de vorm die ze bij startpunt gepakt hebben en roepen hardop naar de leerkracht (of een controleur) hoe de vorm heet.

Laat de kinderen de vorm ook in de juiste kleur tekenen.

 

 

Deze educatieve vormenwandeling laat de kinderen de vormen in de wereld om hen heen ontdekken.

 

 

Ben je op zoek naar meer bewegend leerlessen voor de onder- en middenbouw? Kijk dan even hier het overzicht van de lessen.

Vorig artikelStart schooljaar: Met deze checklist richt jij je klas in!
Volgend artikelChecklist inrichten van kleuterklas
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in