Bewegend leren spellen

Leren spellen kan ook op een bewegende manier!

0
69400
bewegend leren spellen

Bewegend leren krijgt steeds meer aandacht binnen het basisonderwijs. Naast het spelend leren, dat in de groepen 1 t/m 4 ook zeker aandacht moet krijgen kun je ook op een andere manier leren: door te bewegen!  Al eerder schreef ik een blog over bewegend leren rekenen en deelde ik al bewegingstechnieken om het spellingsonderwijs te ondersteunen.
Op deze pagina zal ik alle spellingsmaterialen verzamelen om bewegend te leren spellen. 

Bewegen en spellen

Mijn uitgangspunt bij al deze activiteiten is dat spelling gewoon in de klas kan plaatsvinden. Instructie is van belang om een spellingsregel goed te kunnen toepassen. Maar ook de fase van inoefenen – het toepassen van de spellingsregels- is erg belangrijk om uiteindelijk goed te leren spellen.  Onderstaande activiteiten zijn dan ook om de aangeboden categorieen te herhalen en in te oefenen. En zeg nou zelf… waarom niet op een bewegende manier?

Spelling-estafette

spellingestafette

Download:  beschrijving + categoriekaarten spelling estafette  

Download: woordkaarten Staal groep 3 + Staal groep 4

Tip:  woorden zijn niet bijgevoegd. Schrijf de woorden van de afgelopen periode op briefjes om ze goed in te oefenen.

Wil je meer inspiratie opdoen over bewegend leren? Bekijk dan vooral eens de facebookpagina van Doevrijdag.
Ben je op zoek naar meer bewegend leerlessen voor de onder- en middenbouw? Kijk dan even hier het overzicht van de lessen. Materialen bij Staal taal en spelling voor groep 4 kun je hier nog meer materialen vinden.

Verkleinwoorden (-pje, -tje en -je)

verkleinwoorden

Bij het leren spellen gaan we natuurlijk ook echt schrijven. Bij deze activiteit kun je het dier ‘verkleinen’ of je leest het woord en je schrijf het kleiner op. Lees hier alles meer over deze activiteit. Passend bij thema dieren.

Graaf, zoek de schatkisten en schrijf!

piraten spelling

Als je de schatkaarten opgegraven hebt, wil je wel graag weten wat er in de schat verstopt zit, toch? Dit noteer je natuurlijk. Lees hier de beschrijving van deze activiteit.

Spellingverstoppertje

spellingverstoppertje

Een activiteit die elk moment van het jaar in te zetten is: spellingverstoppertje. Verstoppertje is altijd leuk om te spelen, maar nu met een leerelement.

Sneeuwballendictee

sneeuwballendictee

De werkvorm sneeuwballen gooien is bekend. Maar dit keer is het sneeuwballendictee niet het woordbeeld onthouden, maar echt bezig zijn met spellen. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier en hier kun je de materialen downloaden.

Bewegend leren spellen met langermaakwoorden (eind -d)

bewegend leren spelling langermaakwoord

Deze woorden leer je alleen goed te spellen, door te oefenen met schrijven. Maar bepaal eerst of je het woord met een t of een d moet schrijven!

Klankgroepenrun (open en gesloten klanken)

klankgroepenrun

Het leren schrijven van de klankgroepenwoorden is een uitdaging op zich. Je kunt het beste op deze manier voorbereiden op het leren schrijven. En als je alle stappen genomen hebt, dan is de klankgroepenrun de activiteit om dit leerdoel in te oefenen.

Verlanglijstjes schrijven

Een verlanglijstje schrijven is de uitdaging om hier gericht met spelling bezig te zijn. Lees hier hoe je dit aanpakt! Leuk materiaal om ook toe te voegen in een lees- en schrijfhoek.

BRONbewegend leren
Vorig artikelStekkels: een uitdaging voor elk kind?
Volgend artikelKlasinrichting superhelden: alles om je klas in superheldensfeer te brengen!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in