bewegend leren spelling langermaakwoord

Leerstof herhalen of inoefenen kun je goed doen door middel van een bewegend leerspel. Ook met dit spel oefen je met de hond-woorden oftwel de langermaakwoorden. Wanneer je een t aan het eind hoort, maak je het woord langer. 

bewegend leren spelling langermaakwoord

Bewegend leren spellen van de langermaakwoorden

Zo pak je de langermaakwoorden aan!

De categorie langermaakwoorden is niet altijd zo makkelijk. Voordat je bewegend aan de slag wil met deze woorden is het belangrijk om de juiste stappen in je aanpak te ondernemen:

Auditief oefenen

Ga allereerst de woorden auditief langer maken. Kies voor de simpele woorden, die je makkelijk in het meervoud kunt zetten. Dus één…., twee ……

Spel om dit te oefenen:
Ga in een kring staan en teken vooraf op een bal of op een dobbelsteen verschillende afbeeldingen. Of heb een woordenlijst in je hoofd 😉
Gooi de bal of dobbelsteen naar een ander kind en laat dit kind de afbeelding benoemen en het woord hierna langer maken.

Wanneer dit basiswoorden lukt, is het fijn om ook de kinderen uit te leggen hoe je de moeilijkere woorden die je misschien niet zo makkelijk in meervoud zet aan kunt pakken.

Schrijven van langermaakwoorden

Wanneer de kinderen de woorden op de juiste auditieve manier kunnen zetten is het tijd om te gaan schrijven.
In principe is het handig om de kinderen het woordbeeld vooraf niet te laten zien, zodat ze echt auditef aan de slag moeten. Eerst de woorden langer maken, luisteren naar wat je hoort (hardop benoemen) en uiteindelijk opschrijven.

Op deze manier kun je dit al bewegend aanpakken:

Wat hoor je in het woord?

Voorbereidingen:
Print en lamineer de kaartjes vanuit de download: Bewegend leren spellen; langermaakwoord vooraf.

Zo speel je het spel:
Pak een kaartje met afbeelding uit de mand bij de start. Maak het woord hardop langer. Luister naar wat je hoort:  de t of de d?  Breng het kaartje naar de mand waarop de t of de d staat.

Langermaakwoorden schrijven

Voorbereidingen:
Print en lamineer de kaartjes vanuit de download: Bewegend leren spellen; langermaakwoord vooraf. Zorg voor een stoepkrijt voor elke leerling. Zorg voor twee mandjes.

Zo speel je het spel:
Pak een kaartje met een afbeelding uit de mand bij de start. Maak het woord hardop langer. Luister naar wat je hoort:  de t of de d?  Zoek nu een plekje op het speelplein en trek een grote cirkel. In deze cirkel schrijf je het langermaakwoord op.

 

Note: Binnen de kaartjes om dit spel te spelen zit niveauverschil. Zo kun je de basiswoorden met eind -d of -t vinden, maar ook woorden waar je meer vaardigheid moet hebben om het langer te maken.

Veel beweegplezier!

 

 

 

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Vul hier je naam in