Bewegend leren spellen: langermaakwoorden

0
25997
bewegend leren spelling langermaakwoord

Leerstof herhalen of inoefenen kun je goed doen door middel van een bewegend leerspel. Er staan al veel bewegend leerlessen voor spelling op deze site. Ook met dit spel oefen je met de hond-woorden oftwel het langermaakwoord. Wanneer je een t aan het eind hoort, maak je het woord langer. 

bewegend leren spelling langermaakwoord

Bewegend leren spellen van de langermaakwoorden

Zo pak je de langermaakwoorden aan!

De categorie langermaakwoorden is niet altijd zo makkelijk. Voordat je bewegend aan de slag wil met deze woorden is het belangrijk om de juiste stappen in je aanpak te ondernemen:

Auditief oefenen

Ga allereerst de woorden auditief langer maken. Kies voor de simpele woorden, die je makkelijk in het meervoud kunt zetten. Dus één…., twee ……

Spel om dit te oefenen:
Ga in een kring staan en teken vooraf op een bal of op een dobbelsteen verschillende afbeeldingen. Of heb een woordenlijst in je hoofd 😉
Gooi de bal of dobbelsteen naar een ander kind en laat dit kind de afbeelding benoemen en het woord hierna langer maken.

Wanneer dit basiswoorden lukt, is het fijn om ook de kinderen uit te leggen hoe je de moeilijkere woorden die je misschien niet zo makkelijk in meervoud zet aan kunt pakken.

Schrijven van langermaakwoorden

Wanneer de kinderen de woorden op de juiste auditieve manier kunnen zetten is het tijd om te gaan schrijven.
In principe is het handig om de kinderen het woordbeeld vooraf niet te laten zien, zodat ze echt auditef aan de slag moeten. Eerst de woorden langer maken, luisteren naar wat je hoort (hardop benoemen) en uiteindelijk opschrijven.

Deze woorden zitten in het pakket:

krant – baard                  kreeft – kwast
bad – band                     munt – markt
bed – beeld                    orkest – poort
bord- brand                    rat – rijst
brood- bruid                   scheet – schort
hoed – hond                   schrift – sport
mand – mond                 spuit – staart
paard – straat                 taart – vuist
stand – tand                   handschoen – worst
vrienden – zand              bloed – blad
zaad – boot                    vriend – land
bult – friet                      stad – feest
grot – hert                     schild – blind
hut – kaart                     luid – koord
kat – kist                       hart – fruit

Op deze manier kun je dit al bewegend aanpakken:

Wat hoor je in het woord?

Voorbereidingen:
Print en lamineer de kaartjes vanuit de download: Bewegend leren spellen; langermaakwoord vooraf.

Zo speel je het spel:
Pak een kaartje met afbeelding uit de mand bij de start. Maak het woord hardop langer. Luister naar wat je hoort:  de t of de d?  Breng het kaartje naar de mand waarop de t of de d staat.

Langermaakwoorden schrijven

Voorbereidingen:
Print en lamineer de kaartjes vanuit de download: Bewegend leren spellen; langermaakwoord vooraf. Zorg voor een stoepkrijt voor elke leerling. Zorg voor twee mandjes.

Zo speel je het spel:
Pak een kaartje met een afbeelding uit de mand bij de start. Maak het woord hardop langer. Luister naar wat je hoort:  de t of de d?  Zoek nu een plekje op het speelplein en trek een grote cirkel. In deze cirkel schrijf je het langermaakwoord op.

Binnen de kaartjes om dit spel te spelen zit niveauverschil. Zo kun je de basiswoorden met eind -d of -t vinden, maar ook woorden waar je meer vaardigheid moet hebben om het langer te maken.

Ben je op zoek naar meer bewegend leerlessen voor de onder- en middenbouw? Kijk dan even hier het overzicht van de lessen. Veel beweegplezier!

Vorig artikelKoning (of koningin) voor één dag!
Volgend artikelOefen hakken en plakken bewegend met Hak, ren en plak!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in