bewegend leren rekenen

Alle nieuwe leerstof moet ingeoefend worden om zo het automatiseringsproces te stimuleren. Door bewegend leren rekenen zorg je voor plezier en een leerzame tijd.  En reken maar dat de leerlingen enthousiast zijn!
Toch kun je niet zomaar bewegend leren inzetten en moet je wel een bewuste keuze maken over hoe je dit inzet. In mijn blog: Bewegend leren: hoe zet je dit in? 

0009401136P-565x849

Bewegend leren en rekenen is goed te combineren. In deze blog kun je veel spellen vinden die in te zetten. Nog geen ervaring met bewegend leren? In deze blog vertel ik je alles over de visie op bewegend leren, waarom bewegend leren zo positief is, welke keuzes je moet maken bij het inzet van bewegend leerspellen en nog een aantal ervaringstips.

Bewegend leren rekenen

En hier zijn ze dan…. de verschillende rekenactiviteiten voor op het schoolplein of in het gym- en speellokaal. Ze zijn gecategoriseerd per deeldomein.

 

Automatiseringsspellen (sommen tot 10,20,100)

* En schudden maar!

Doelen:  automatiseren van sommen t/m 20
Materialen:  klein doorzichtig doosje met doorzichtige deksel, 2 dobbelstenen, evt. bingokaart.
Werkbeschrijving:  Laat de leerling of leerlingen om de beurt het doosje schudden. Wanneer de dobbelstenen stil liggen, bekijk je de cijfers/ogen.  Maak er nu een som mee. Je kunt kinderen zelf de keuze voor sommen geven + of -.   Je kunt de leerling de som laten opschrijven, maar je kunt er ook een spelelement in toevoegen dat je het antwoord mag afstrepen van je bingokaart.  Wie heeft er als eerst zijn of haar bingokaart vol?

* Gooi…denk… vang!

Doel: Automatiseren van sommen
Materialen: bal
Werkbeschrijving:   Ga met een groep in een kring staan. Zorg ervoor dat er een leerling in het midden van de kring staat. Deze leerling gooit onverwachts steeds een bal naar leerling. Voordat hij/zij gooit roept hij/zij een som en gooit hierna de bal.  De leerling moet de bal vangen en het antwoord roepen.

* Reken je rot!

Doel:  automatiseren van splitsingen t/m 10
Materialen:  A4 vellen papier met hierop de cijfers 0 t/m 10.
Werkbeschrijving: Hang de verschillende vellen papier op verschillende plekken op het schoolplein.  Noem een splitsing bijv.   ik ga 10 snoepjes splitsen:  5 voor mij en …………….. voor jou!  De kinderen rennen zo snel mogelijk naar het juiste antwoord toe.   Herhaal dit met splitsingen van verschillende getallen.
Differentiatie:  natuurlijk ook goed te gebruiken voor tafelsommen, optel of aftreksommen.

* Slingertikkertje

Doel: automatiseren van optellen/aftrekken of tafelsommen
Materialen: getalkaartjes t/m 50 (bij optellen/aftrekken) of tot 10 (bij tafels)
Zo speel je het spel:
Geef elk kind een getalkaartje en deze houd het kind bij zich. De tikkers hebben ook een getalkaartje en tikken een kind. Het getal van de tikker en getikte tellen ze bij elkaar op of trekken ze van elkaar af of maken ze er een keersom van. Het antwoord schrijven ze bij het startpunt op een papier. Hierna pakken ze hun handen vast en tikken een ander kind, waarna ze het weer uitrekenen.  Wie heeft aan het eind het hoogste aantal punten?
Differentiatie:  laat de kinderen na het afgetikt worden een kaartje trekken met +, – of x. Kies voor grotere getallen (bij bovenbouwgroepen)

Tafels

Tafeltwister

Doel: automatiseren van tafels
Materialen: speelveld twister, draaischijf met cijfers 1 t/m 10.
Voorbereiding: Schrijf vooraf cijfers met een whiteboardstift op het speelveld.
Zo speel je het spel:  Draai steeds een cijfer op de draaischijf en een lichaamsdeel. Maak met de twee getallen die aangeraakt worden op het speelveld een keersom en roep het antwoord hardop.

 

Klok kijken

De juiste tijd!

Deze activiteit is zo aan te passen dat je uren, halve uren, kwartieren en minuten kunt oefenen.

Doel: juiste tijd aangeven, aangeven uur/half uur vroeger of later
Materialen:  cijferkaartjes 1 t/m 12 of stoepkrijt, hoepels, potloden, gelamineerde wijzers, opdrachtenkaartjes
Spelbeschrijving: De kinderen rennen van startpunt naar eindpunt waar een hoepel ligt. Ze voeren hier de opdracht uit.
Differentiatie: Er zijn verschillende opdrachten mogelijk:
– geef een kaartje met daarop een tijdstip, ren naar de hoepel en leg de wijzers goed.
– geef een kaartje met een tijd op de klok. Laat de kinderen rennen naar de hoepel en de klok een kwartier/half uur/ uur/ x aantal minuten vroeger of later zetten.

 

Getalbegrip

Sneeuwballen gooien

Doel: inzicht krijgen in de getallenlijn
Je hebt nodig:
manden met daarop posters 1-10, 11-20, 21-30, 31-40, 41-50, 51-60, 61-70, 71-80, 81-90, 91-100.
Print het document: sneeuwballen uit en knip/snij alle getallen los. Schud alle getallen door elkaar. Laat de kinderen de getallen pakken en bepalen in welke mand het getal hoort. Laat ze het getal tot een prop maken en in de mand proberen te gooien. Plezier gegarandeerd!

 

 

 

Enthousiast?  Ook binnen ‘met sprongen vooruit’  is er aandacht voor beweging. Aanrader!
En? Ben je enthousiast? Natuurlijk zijn er ook bewegend leeractiviteiten voor spelling en is het spel twister op vele manieren te gebruiken.

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Vul hier je naam in