Bewegend leren rekenen: Schudden maar!

1
7527
bewegend leren rekenen groep 3 en 4

Voor het automatiseren van rekenhandelingen is een bewegend leeractiviteit een stimulans om te oefenen met rekenen. Je kunt op verschilllende manieren werken aan de bewerkingen van rekenen bijvoorbeeld door werkbladen van sommenprinter. Maar door veel te oefenen zullen de sommen tot 10, 20 of 100 pas goed geautomatiseerd worden. Zo gaat het steeds een stuk makkelijker en dus ook sneller. Zijn de kinderen toe aan beweging? Met deze bewegend leeractiviteit voor rekenen oefenen de kinderen de basisbewerkingen voor groep 3 en basisbewerkingen groep 4.

bewegend leren rekenen groep 3 en 4

Automatiseren van sommen tot 10, 20 of 100

Deze activiteit is geschikt voor kinderen in groep 3 (eerste leerjaar) of groep 4 (tweede leerjaar) voor de basisbewerkingen van rekenen.

Doel:  automatiseren van sommen tot 10/20/100
Locatie:  op het speelplein of in speellokaal

Materialen voor Schudden maar!

  • Klein doorzichtig doosje met deksel
  • 2 dobbelstenen
  • stoepkrijt of clipboard met bingokaart per leerling
  • beschrijfbare dobbelsteen

Voorbereidingen

Zorg ervoor dat elk kind een bingovel heeft óf teken een groot bingopapier op het schoolplein (of op een poster in het speellokaal) Heb je geen beschrijfbare dobbelsteen? Zorg dan voor sommenkaartjes met plus en min en het aantal. Heb je geen bingovellen? Zorg voor een leeg blaadje met vakjes en laat de kinderen zelf getallen tot 10/20 of 100 noteren.

Zo speel je dit spel

Laat de leerling naar de plek rennen waar het doosje met dobbelstenen staat. Het kind gooit de dobbelstenen. Wanneer de dobbelstenen stil liggen, bekijk het kind het aantal dat op de dobbelsteen staat. Daarna holt hij door naar de grote dobbelsteen waar afbeelding van plus en min op staat. Hij rolt nu de dobbelsten.

Nu maakt het kind met de twee getallen en de bewerking een som. Hij zoekt een plek op en schrijft met stoepkrijt de som op en rekent deze uit. Hierna teken het kind het antwoord af op zijn bingovelletje. Welk kind heeft als eerst bingo?

Als je geen bingokaarten hebt voor de kinderen kun je ook een groot bingoblad tekenen op het schoolplein of op een poster in het speellokaal. Het kind dat het laatste getal afkruist heeft bingo!

Bekijk hier andere bewegend leerlessen voor rekenen of voor alle vakken.

Vorig artikelProblemen of conflicten oplossen doe je zo!
Volgend artikelBewegend leren rekenen
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

1 REACTIE

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in