Bewegend leren rekenen met slingertikkertje!

0
7897
bewegend leren rekenen met slingertikkertje

Elk kind (en volwassenen natuurlijk ook!) hebben behoefte aan beweging. Maar de schooluren moeten natuurlijk ook effectief ingezet worden, toch? Met de bewegend leeractiviteiten kun je elke keer afwisselen en toch je tijd effectief inzetten voor o.a. rekenen. Bekijk hier de overige bewegend leeractiviteiten voor rekenen.

bewegend leren rekenen

Bewegend leren rekenen met slingertikkertje

Het algemeen bekende spel, Slingertikkertje, geef je met dit spel een leerzame vibe door aan de slag te gaan met rekenen.

Materialen

  • Getalkaartjes t/m 10/20 of 50 (bij de optie optellen/aftrekken) óf
  • Getalkaartjes t/m 10 (bij de optie tafels oefenen)
  • Stoepkrijt

Voorbereidingen

Maak een keuze voor de vorm van dit spel en deel de bijbehorende getalkaartjes uit.

Zo speel reken je met slingertikkertje

Plus- en minsommen tot 10/20/50 of 100

Je kunt ervoor kiezen om sommen tot 10/20 of 100 oefenen door slingertikkertje op deze manier te spelen:

Geef elk kind een getalkaartje en deze bewaart elk kind in zijn zak. Wijs twee tikkers aan.  De tikker tikt een kind af. De tikker en de getikte laten de getalkaartjes aan elkaar zien en de kinderen tellen deze getallen bij elkaar op of trekken de getallen van elkaar af. Samen (hand in hand) rennen ze naar het startpunt. Hier ligt een stoepkrijt en de kinderen schrijven de som en het antwoord op. Nu gaan ze in een slinger proberen een ander kind te tikken. Het nieuw getikte kind maakt een som met het getal van het laatst getikte kind.

Deze opdracht kun je uitdagender maken wanneer je er een lange som van laat maken. De getikte kinderen maken geen losse sommen, maar maken de som met het getal alleen maar langer.

Tafelsommen

Je kunt ook ervoor kiezen om te oefenen met de tafels 1 t/m 10. De kinderen krijgen getallenkaartjes tot 10. Je speelt het spel op bovenstaande manier, alleen maken de kinderen nu keersommen met de getallen.

Je kunt bij het spel de keuze maken om een hele lange slinger van kinderen te laten vormen, maar je kunt ook de afspraak maken dan wanneer het vierde kind getikt wordt de slinger wordt opgedeeld in twee duo’s.

Vorig artikelBewegend de tafels oefenen!
Volgend artikelInzichtelijk maken van de leerontwikkeling van tafels
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in