Bewegend leren lezen met de piraten!

0
4541
bewegend leren piraten

Een bewegend leerles is actief en bewegend bezig zijn met het herhalen of inoefenen van leerstof. Deze bewegend leren piraten-les is anders, maar gebruik makend van de voorkennis die de kinderen hebben. Deze bewegend leren lezen-les is passend voor de lezende kleuter en leerlingen van groep 3/4. Daarnaast past het bij de methode VLL kern 7 en Lijn 3 thema 8:  de schat. Bekijk hier alle bewegend leeractiviteiten. 

bewegend leren lezen piraten

Bewegend leren lezen als piraat

Materialen:

  • 6 Woordenlijsten met meerdere rijtjes per leesniveau
  • 2 dobbelstenen per duo
  • cijferkaarten 1 t/m 6
  • Verrekijker per duo (ook prima om een keukenrol te gebruiken)
  • Stoepkrijt

Voorbereiding:

Bevestig een cijferkaart met 1 t/m 6 aan elke mand. Maak 6 woordenlijsten op A3 papier. Tip: vergroot de rijtjesboeken in meerdere niveaus. Zet bij elke woordrij een ander nummer. Hang ze op verschillende plekken op en plak hier een cijferkaart bij. Doe nu 10 stappen naar achteren en trek met stoepkrijt een streep.

De woordenlijsten kun je zo vergroten uit het rijtjesboek. Wanneer kinderen een veel hoger leesniveau hebben kun je gebruik maken van de DMT oefenmap van Luc Koning.

Werkwijze:

Verdeel de kinderen in duo’s. Geef elk duo twee dobbelstenen. Laat de kinderen met de eerste dobbelsteen gooien. Ze rennen nu samen (met de dobbelstenen) naar de poster en gooien nu met de andere dobbelsteen. De ene leerling pakt de verrekijker en leest vanuit het kraaiennest nu hardop van achter de streep de woordrij met dit nummer. De ander leest mee en controleert of de woorden goed gelezen worden.

 

Deze activiteit is ook prima te gebruiken bij een project over safari/jungle, spoorzoeken of over reizen.

 

Om te bewaren:

bewegend leren junglebewegend leren op reis

Vorig artikel5x materialen waar je niet zonder kunt bij de bewegend leerlessen
Volgend artikelMaak kennis met de superhelden van vroeger!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in