Beleef avonturen in het park!

0
729
dag van het park

Elk jaar vieren eind mei of begin juni de dag van het park. Misschien dat je je afvraagt wat er nu zo bijzonder aan het park is? Toch onderschatten we wat het park bijdraagt aan ons welbevinden. Door ons in het park te geven voelen we meer verbinding met de natuur, die zo belangrijk voor ons is. Deze dag draait niet alleen om natuurbeleving, maar ook om iets te doen voor de natuur. Er is veel te vinden en te doen in het park. Zo kun je op de dag van het park niet alleen genieten maar ook zeker leren!

Natuurlijk ga jij vandaag (en nog veel meer dagen) het park in!

In het afgelopen jaar hebben we geleerd om meer te genieten van alle mooie dingen om ons heen. En vaak is er in onze kleine omgeving wel een park te vinden. Onze verwachtingen zijn misschien wat anders dan bijv. in New York waar ’s zomers het dagelijks leven helemaal in het park afspeelt. Maar ook in onze parken zijn veel avonturen te beleven. En is er niet zoveel ‘georganiseerd’ dan maak je er zelf een leuk dag van. In deze blog kun je veel ideeen vinden om er een leerzame dag van te maken!

Wist je dat er elk jaar binnen Europa aandacht is voor het park met ‘de dag van het park’ Deze dag heeft als uitgangspunt om de natuur binnen Europa te beschermen. In Nederland zijn er 21 nationale parken en in Vlaanderen 1 nationaal park. Daarnaast kun je in veel plaatsen kleine parkjes vinden.

Educatieve activiteiten in het park

Natuurlijk maken we er een leerzame dag van! Ook als je als ouder voor de ontspanning lekker weg gaat, kan het ook leerzaam zijn. Daarom deze tips om lekker een dag samen te genieten in het park:

Blaas in het park fantastische bellen!

Bellen blazen is op elke plek erg leuk, maar zeker ook in het park. Laat de kinderen met takjes en wat ijzerdraad vormen maken om door te blazen. Vooraf maak je thuis bellenblaas en verwonder je over de lichtval op de bellen. Je maakt er een bewegingsactiviteit door achter de bellen aan te rennen of juist ze zo hoog mogelijk te blazen.

Picknicken

Als je in het park bent, dan hoort er natuurlijk een picknick bij. Het 10 uurtje en de lunch gebruik je gewoon in het park. Neem een vuilniszak mee voor het afval en een kleed om lekker op te zitten. Het zou erg gemakkelijk zijn om nu niet 30 trommels en bekers mee te nemen naar het park, terwijl dit voor de natuur beter zou zijn. Kies er daarom voor om zelf (een gedeelte) van een lunch te verzorgen. Neem bijvoorbeeld een zak appels mee en snij deze ter plekke. Bespreek met de kinderen in hoeverre het afval af te scheiden is in de natuur.

Natuurspeurtocht

Als je dan in het park bent, dan is het van belang om juist de wonderen uit de natuur te laten ervaren. Een natuurspeurtocht passend bij het seizoen is dan een echte aanrader. Hier kun je de natuurspeurtocht in de herfst vinden.

Bewegen en leren

Of je nu buiten op het schoolplein bent of lekker in het park. Er is ruimte om bewegend leerspellen te spelen of juist een leerzame speurtocht waarbij de kinderen meer leren over de natuur. Probeer deze activiteiten bij het seizoen te laten aansluiten.

Opgeruimd staat netjes

Neem een aantal handschoenen of knijpers mee en las een moment in om alle rommel uit de natuur te verwijderen. Per groepje een vuilniszak mee. Eventueel kun je nog gebruik maken van deze afvalbingo:

Spellencircuit

In het park is er veel ruimte voor een spellencircuit. Wat denk je van een spellencircuit over de seizoenen? Of over spellen over het bos? Je hoeft niet perse voor een spellencircuit uit te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om met de gehele groep bosspelen te spelen.

Natuurafval

In de natuur is er ook afval wat zichzelf opruimt. Maar als het er nog is, dan kun je hier gebruik van maken zonder de natuur te beschadigen. Bespreek dit dan ook vooraf met de kinderen. Want je kunt erg leuke hutten met elkaar bouwen. Verdeel de groep in twee of meer groepen (afhankelijk van de grootte van de groep)

Op pad met de boswachter

In (grote) natuurgebieden kun je vaak op pad met de boswachter in de natuur. Of zijn er andere activiteiten waarbij de natuurbeleving centraal staat.

Handige tips voor een parkbezoek

  • Neem een rol vuilniszakken mee. Je zult zien hoe handig ze zijn!
  • Bedenk vooraf hoe je omgaat met de toiletbezoeken en communiceer naar ouders en kinderen.
  • Bezoek vooraf het park en zoek een overzichtelijke plek op waar vanuit jullie alle activiteiten zullen uitvoeren. Laat bij de start van de dag de groep weten in welk gebied ze zich vrij kunnen bewegen.

Laat je in de reactie jouw tips voor een dagje natuurbeleving achter?

Vorig artikelVerteltafel de lente
Volgend artikelVerkleinwoorden oefenen met dieren
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in