Beginklank winterbingo

0
1474
winterbingo

Bingo is een werkvorm die bij elk project wel in te zetten is. Een ‘normale’ winterbingo kun je dan ook vinden op de pagina winter. Bingo kun je inzetten voor veel vakken en zo kan bingo dus ook veel verschillende vormen aannemen. Zo oefen je opeens letters, sommen uitrekenen of dit keer de beginklank herkennen.

Oefen met de auditieve vaardigheden

Het ontwikkelen van het fonemisch bewustzijn heeft zeker in groep 2 veel aandacht nodig. Door spelenderwijs te oefenen werk je aan de leesvoorwaarden. Maar ken je ook de momenten dat je creatief moet zijn in het bedenken van werkvormen? Een bingo is op elk moment te spelen. Je kunt dit bij de start van een thema al klaarleggen. Begeleid deze activiteit oefenenen tijdens de werkles is ook een optie.

Zo speel je deze winterbingo

Natuurlijk staat het beginklank centraal. Je kopieert het aantal opdrachtenvelletjes die je nodig hebt. Je zorgt voor witte pompons als sneeuwballen. Natuurlijk kun je hier ook witte dopjes of witte kleiballetjes voor gebruiken. Je noemt een beginklank. De kinderen kijken of ze een wintervoorwerp hebben dat met deze beginklank start. Wanneer dit zo is, dan leggen ze een pompon/dopje of bolletje klei op de afbeelding. Is er een een valse bingo? Zing dan met elkaar een winterliedje? Bij één of meerdere bingo’s laat je de kinderen alle sneeuwballen naar elkaar gooien. Even een moment van plezier!

Download de bingokaarten

Extra uitdaging nodig?

Natuurlijk zijn er ook kinderen waarbij het horen en benoemen van de begin- en eindklank geen probleem is. Je kunt het spel aanpassen, zodat er een extra uitdaging tevoorschijn komt. Nu noem je alleen de voorwerpen die jij op bovenstaande bingokaarten ziet staan. De kinderen bepalen de beginklank en zoeken de bijbehorende letter op hun bingokaarten op. Je download hiervoor onderstaande bingokaarten:

Let op! De letters staan niet in dezelfde volgorde als op de afbeeldingen kaarten. Wel passen alle letters bij de beginklanken van de woorden. Soms staan er meerdere dezelfde letters op een kaart. Dan moet je dus meerdere woorden met dezelfde letter verzamelen.

Vorig artikelSpeel spelletje winter: Sla op de bel -sneeuweditie-
Volgend artikelVier een spellingfeest met confetti dictee
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in