Als leerkracht en intern begeleider wil ik blijven ontwikkelen, mede door vakliteratuur te blijven lezen. Van kleuter tot zorg; er komen verschillende onderwijsboeken voorbij. Ik deel graag met jouw mijn mening over de verschillende boeken die ik lees.
Vandaag deel ik je graag mijn ervaring met ‘Bang voor boos? van Henk Galenkamp.
Bang voor boos?
Titel: Bang voor Boos?
Auteur: Henk Galenkamp
Uitgeverij: CPS
ISBN: 978906508528
Over het boek
Vanaf dit schooljaar moet elke school een sociaal veiligheidsplan hebben liggen waarin ze laten zien hoe zij de sociale veiligheid willen waarborgen. Je kunt hier maatregelen en protocollen vinden, maar welke gevoelens spelen er in de ontmoetingen tussen leraar en leerling (ouders/schoolleiding) Dit boek geeft meer informatie over sociale veiligheid en hoe je hieraan kunt werken op meso- en microniveau.
Dit boek is een dunne boek (84 pagina’s met inhoud) en heeft een zachte kaft. Een nieuw hoofdstuk wordt aangegeven door een tussenblad met een quote.
Inhoud
In dit boek dat veel te maken heeft met de sociale veiligheid zijn er hoofdstukken besteed aan de onderwerpen: veiligheid, behoeften en gevoelens. Daarnaast wordt er in twee hoofdstukken stil gestaan bij 2 emoties: bang zijn en boos zijn. Daarnaast wordt er ingegaan op agressie en de reacties van leraren op boosheid. Als laatste kun je een hoofdstuk vinden over angermanagement.
Een aantal onderwerpen die terug komen in dit boek:
- Veiligheid: leer jezelf (en de ander) kennen door gebruik te maken van het joharivenster
- Het waarom van boosheid en angst
- Emotionele intelligentie
- Behoeftecirkel
- De staat van angst en autonomie
- Dramadriehoek en winnersdriehoek
Mijn mening
In het eerste gedeelte geeft de auteur inzicht in boosheid. Hoe zit jij zelf in elkaar? Welke invloed heeft jouw jeugd op jouw gebruik van boosheid? Er wordt een vertaling gemaakt van behoeftes naar uitingen. In deze hoofdstukkken vind je veel algemene informatie over gevoelens en toch wil je deze tekst niet overslaan. Er zitten toch een aantal verhelderende informatiestukken in, waardoor er toch verdieping is aangebracht.
Vooral de informatie over de staat van angst en autonomie was voor mij erg verhelderend, waarna er ook aandacht aan drama en winnersdriehoek wordt aangegeven. Informatie over dramadriehoek was voor mij bekende informatie, maar over de winnersdriehoek had ik nooit eerder gehoord.
Fijn in dit boek is dat bij elke uitleg ook praktijksituaties naar voren worden gebracht, waar je deze situatie terugziet. Wat ik heel goed vind is dat dit boek goed leesbaar is voor leerkrachten, maar ook voor ib’ers of schoolleiders. De hoofdstukken zijn praktisch en informerend, maar ook voor leidinggevenden. Op verschillende niveaus is er aandacht voor de veiligheid binnen de scholen.
Dit boek makkelijk weg te lezen, maar er zijn ook momenten waarop je even een pauze moet nemen om na te denken. Waar je tot denken wordt gezet over jouw opvoeding en wat dit te maken heeft met jouw beeld op boosheid.
‘Functioneel gebruik van boosheid ziet er dan ook zelden boos uit’
uit: Bang voor Boos – Galenkamp, Henk
Conclusie
Dit boek is een aanrader om te lezen wanneer je veel te maken hebt met gedragsproblemen in de klas of op school. Het is geen middel om de gedragsproblemen weg te nemen, maar het geeft je inzicht in jouw visie over gedrag. Het boek laat je dan ook naar jezelf kijken als leerkracht; welke boodschap geef jij af aan kinderen?
Daarnaast heb ik al ib’er veel kennis over dramadriehoek en winnersdriehoek opgedaan en hoop ik dit ook toe te kunnen gaan passen in de praktijk. Het geeft mij handvatten hoe ik kan handelen wanneer er sprake is van bijv. een onveilig gevoel bij leerling of leerkracht.
In deze blog deel ik mijn mening over een product. Dit product is door mijzelf aangeschaft. Door dit product aan te schaffen via bovenstaande link, kun je mij steunen. Lees hier meer over in mijn disclaimer. Graag werk ik met u samen voor een review, bekijk de mogelijkheden voor een samenwerking.