bijbelblad alef

Op de christelijke scholen waar ik gewerkt heb en werk besteden we aandacht aan godsdienstonderwijs.
Dit doen we door middel van het vertellen van bijbelverhalen, zingen van bijbelse liedjes en met bijbelverwerkingen.
In een nieuw blad voor kinderen – Alef – van het Nederlands bijbelgenootschap kun je de bijbelverhalen meer tot leven laten komen in de klas.

 

bijbelblad alef

 

Alef – het bijbelblad voor kinderen –

Inmiddels is het blad ‘Alef’ een jaar op de markt. In dit blad (10 uitgaves per jaar) laten de makers de kinderen kennismaken met de wereld van de Bijbel. Dit doen ze door kinderen te activeren om in de bijbel te lezen, maar ook door doe-activiteiten te ondernemen waardoor de kinderen kunnen ontdekken.

bijbelverwerkingen

Wat kun je in Alef vinden?

Zelf ontving ik het dikke zomernummer. Dit blad is voor kinderen van 7- 12 jaar en er zijn verschillende activiteiten te vinden: puzzels, raadsels, strips, achtergrondinfo bij bijbelverhalen. Door een mooie vormgeving ziet het er gewoon aantrekkelijk uit.

Om toch een idee te krijgen van een nummer van Alef, zal ik proberen te omschrijven wat je in de blad kunt vinden.
Het blad begint met een inhoudsopgave en een korte strip en een korte inleiding. Op de volgende pagina zie je door middel van foto’s en brieven van kinderen over de activiteiten van voorgaande bijbelblad.  Ook is er de mogelijkheid om een vraag in te sturen over iets uit de bijbel dat je bezighoudt. Op kinderniveau krijgen de kinderen hier op antwoord en hierbij is ook wat achtergrondinfo toegevoegd.

Verder in het blad kun je een uitgewerkt verhaal uit de bijbel vinden. Dit keer is dit het verhaal ‘Schip in nood!’ en komt uit het reisdagboek van Paulus. Ze hebben het verhaal in stukjes gedeeld en er een echte dagboekversie van gemaakt.  Na het lezen van het verhaal krijg je allemaal verwerkingen op de volgende bladzijden. Een aantal voorbeelden van activiteiten bij het reisdagboek van Paulus: een anker maken (het vertrouwen van Paulus) Ontdekken hoe iets zwak en toch sterk is  (techniek; met uitleg waarom het zo zit) een verteldobbelsteen maken zodat je het verhaal kunt navertellen, letters zoeken en zo tot een oplossing komen.

bijbelverwerking kinderen

Na deze verwerkingen kun je lezen over bijzondere gebouwen uit de bijbel en vind je nog een leuk dierenspel (passend bij het verhaal van Noach) De reis van Paulus wordt doorgetrokken naar het onderwerp reizen en de kinderen ontdekken dan van alles over reizen en andere landen door de grote reisquiz te spelen. Dit wordt weer doorgetrokken door kennis te maken met een kind uit een ander land, vreemd woorden etc.  Verder kun je nog leuke rebussen, woordzoekers en andere zomerse activiteiten vinden die bij dit thema passen. Aan het eind van het blad vind je nog een kleurplaat waarop een bijbeltekst met een mooie lay-out staat op afgebeeld.

Op de achterkant van het blad kun je een strip van een bijbelverhaal vinden. Dit keer is het verhaal van de wijze en dwaze man getekend.

  

Waarom zou je een abonnement op Alef nemen?

Zelf heb ik een aantal schooljaren elke keer bijbelverwerkingen gezocht en gebruikt bij de bijbelverhalen. Maar ik vond de verwerkingen of veel leeswerk of alleen opzoekwerk en vaak kwam het neer op een kleurplaat, opzoekverwerkingen of puzzels. In dit blad zit voor ieder wat wils. De kinderen die niet graag van lezen houden, vinden het vaak wel leuk om een strip te lezen. Verder zit er veel achtergrondinfo in verwerkt. Het blad ziet er hip en aantrekkelijk voor kinderen uit. En gelukkig zijn er voor de liefhebbers, een kleurplaat of puzzels te vinden.

Toch is er nog wel een klein nadeel: het blad is er vooral op gericht om thuis mee aan de slag te gaan. Er is dus (nóg) geen abonnement voor scholen mogelijk. Wanneer je een methode voor godsdienstonderwijs op school gebruikt, sluit dit blad niet altijd aan bij het bijbelrooster uit de methode.

bijbelverwerking basisschool

Meer weten?

Alef verschijnt tien keer per jaar en wordt uitgegeven door het Nederlands Bijbelgenootschap. Voor €15 per jaar heb je een abonnement. Je kunt een abonnement afsluiten via www.bijbelgenootschap.nl/alef  of vraag een proefnummer aan!

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Vul hier je naam in