Al pratend wijs – Eveline Bogers

0
929
review al pratend wijs

De vakantie is voor mij echt het moment dat ik mij eens helemaal verdiep in vakliteratuur. Ik kan mij er dan echt in verdiepen. Ik deel graag mijn leeservaringen met je.

al pratend wijs

Al pratend wijs

Algemene gegevens:
Titel:   Al pratend wijs -het belang van een goede vroege mondelinge taalvaardigheid-
Auteur:  Eveline Bogers
Uitgeverij: Pica
Jaar van uitgave: 2020

Het boek geeft het volgende aan over de inhoud: 
Een goede ondelinge taalvaardigheid (spreken en luisteren) is niet alleen cruciaal voor de lees- en schrijfontwikkeling, maar heeft ook invloed op het welbevinden van kinderen. Kinderen die mondeling vaardig zijn, kunnen aangeven wanneer ze verdrietig, boos of blij zijn. Ze kunnen anderen begrijpen en zijn in staat kennis en ideeen te delen. Dit zijn essenstiële vaardigheden die een basis leggen voor onder andere schoolsucces én het goed functioneren in de samenleving.

Dit boek biedt hiervoor praktische handvaten. Je leest eer over het belang van een rijk taalaanbod, het bieden van voldoende taalkansen en het geven van effectieve taalfeedback. Daarnaast is er aandacht voor taalontwikkelingsachterstanden en -stoornissen, en het verschil daartussen. Ook kot het monitoren en gebruik van objectieve observatie-instrumenten aan bod. Verder lees je hoe je ouders meer kunt betrekken bij de leeromgeving van hun kinderen.

vakliteratuur mondelinge taalontwikkeling

Zo beoordeel ik ‘al pratend wijs’

Dit boek trok mijn aandacht in het lijstje vakliteratuur, maar verder is dit boek nog vrij onbekend. Vaak zijn de bekende titels echt wel goede boeken. Dit boek verdient dan ook veel meer aandacht en wel hierom:

  • Vakinhoudelijk actueel en er wordt nauwkeurige informatie gedeeld.
  • Verbinding tussen kinderopvang en onderwijs
  • Praktische activiteiten specifiek gericht op een taalvaardigheid voor zowel kinderopvang als onderwijs.
  • Inzichtelijk maken van ontwikkeling, mede met overzichtelijke indeling van mijlpalen.
  • Aandacht voor meertaligheid

Het verhaal lees makkelijk weg en in de samenvatting kun je alle informatie vinden. Het geeft veel praktische tips en adviezen over verwijzing/onderzoek/externe begeleiding. De noodzaak om vroeg intensief in te zetten komt duidelijk naar voren. Ik zou het dan ook erg fijn vinden wanneer dit boek ook onder de aandacht komt van pedagogisch medewerkers.

Zelf ben ik opgeleid met het boek ‘Portaal’ wat praktische taaldidactiek voor de basisschool aanbiedt. Voor de aanstaande leerkrachten met de studierichting ‘jonge kind’ zou ik dit boek centraal stellen. Dit geeft zoveel praktische handvatten, waardoor ze in de praktijk de ontwikkeling gaan zien en kunnen handelen.
Voor elke onderbouwleerkracht is dit boek nog steeds een aanrader. Er is ook wel gedeeltelijk informatie dat je waarschijnlijk al weet, maar dit stoort niet bij het lezen van dit boek. Om deze reden plaats ik hem ook op mijn boekenlijst voor startende leerkrachten in de onderbouw.

Het vervolg in de klas

Al eerder las ik het boek Technisch lezen in een doorlopende lijn en samen met dit boek Al pratend wijs schrijven wij samen een kwaliteitskaart een rijke taalomgeving om dezelfde aanpak te hanteren binnen de school op alle taalgebieden.

 

Vorig artikelWat je allemaal wil weten over kleuters en de ontwikkeling
Volgend artikelTafels leren, dat doe je zo!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in