Thema humor? Agent en boef en de fopmoppen!

0
3789
thema humor

De jeugdboekenweek (14-29 maart 2015) in België staat in het teken van thema humor. Weer een erg leuk thema, maar een invulling hieraan geven lijkt wat lastiger. Inderdaad, lijkt, want er zijn voldoende leuke (prenten)boeken waar we humor in terugvinden.  Zo ook in ‘Agent en boef en de fopmoppen’

agent en boef

 

In het kort:
Auteur(s):   Veldkamp, Tjibbe/ Boer, Kees de
Uitgeverij:   Lannoo
(Koop dit boek door te klikken op de afbeelding en ondersteun mijn site)

Er zijn veel verschillende actviteiten uit te voeren rond dit prentenboek. Ik geef je een aantal tips om dit boek en het foppen tot leven te brengen in de (kleuter)klas:

Taalactiviteiten

– lees het prentenboek voor en blader terug:  wat gebeurt er en wat is de manier waarop boef fopt?

– Laat de kinderen elkaar foppen en vertellen wat een goede fop nu precies betekent.

 

Rekenactiviteiten

– Spel:  tik, tik, tik, wie ben ik? : Laat een kind met zijn ogen dicht midden in de kring gaan zitten. Geef aanwijzingen aan kinderen die achter hem/haar mogen gaan zitten. Lukt het deze kinderen om het kind te foppen? Laat het kind raden hoeveel kinderen er achter hem/haar zitten.

– Sleutelspel: Boef fopt Agent met de sleutels. Bekijk verschillende sleutels. Ze zijn allemaal een beetje anders. Laat de kinderen op zoek gaan naar de juiste sleutel en slot.

– Schaduwen:  laat kinderen verschillende schaduwen maken. Leer eventueel een aantal voorbeelden aan. Geef nu de kinderen als opdracht om een andere te foppen.

– Speurtocht: Agent volgt het spoor van boef. Ga in de klas aan de slag met plattegronden. Teken een spoor op de plattegrond van het schoolplein/klas en laat de kinderen dit spoor volgen. Laat ze zelf ook sporen tekenen op een plattegrond.

– Vul een stoffen zakje vol met materialen. Laat de kinderen om de beurt een voorwerp voelen. Laat ze raden wat het materiaal is. Haal nu het voorwerp uit de verstopzak. Is het kind gefopt of niet?

 

Beweging

– Fopbal: Laat alle kinderen in de kring staan met de handen op de rug. Eén kind staat in het midden met een zachte bal. Hij probeert de andere te foppen, maar soms gooit hij echt de bal. Wanneer de bal wordt gegooid, moet deze gevangen worden. Wanneer hij/zij fopt, mogen de handen van andere kinderen niet gezien worden, anders zijn ze af.

 

Hoeken:

– Leeshoek: moppen vertellen of voorlezen uit moppenboekjes,  boek ‘Agent en boef en de fopmoppen’ lezen.

– Schrijfhoek:  nastempelen van woorden, invullen van vermissingsposter (zie thema politie)

– Huishoek:  winkel nabouwen en betalen met fopgeld.  Stimuleer het verkleden als een personage maar het spelen van een andere personage. Welk kind ontdekt wat de ander wel is?

– Rekenhoek:  geef verschillende sleutels en sloten. Met welke sleutel maak je welk slot open?

 

Crea

– ontwerp met elkaar fopgeld; bespreek vooraf waaraan fopgeld moet voldoen wanneer je er mee moet kunnen foppen?

– Masker ontwerpen;  speel een andere rol zodat je iemand kunt foppen.

Vorig artikelBoer voor één dag
Volgend artikelMagnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1)
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in