Afsluiting project Lekker! (groep 3-4)

0
4369
afsluiting project lekker

Afsluiting Staal groep 4:  Lekker!

Dit jaar zijn wij gestart met een nieuwe taalmethode Staal. Erg fijn vind ik dat deze methode de leerstof laat terugkeren bij zowel taal als spelling én dat deze methode zich erg leent voor projectmatig werken. Zo’n eerste schooljaar met een nieuwe methode is het even zoeken naar de juiste aanpak. Eigenlijk is het een zoektocht naar een balans tussen leren in het werkboek en het ervaren en ontdekken. Aan het eind van een blok probeer ik dit dan ook af te sluiten en bij deze geef ik je voorbeelden en tips om de afsluiting project lekker vorm te kunnen geven.

Lekkere activiteiten

Natuurlijk biedt de methode Staal al veel leuke activiteiten aan tijdens dit blok. Maar als echte bakliefhebber vond ik dat we nu echt wel echt moesten gaan ervaren wat bakken/koken nu is.

Maar dat was nu niet zo makkelijk: onze locatie bezit geen oven/magnetron of kookplaatje, dus was het een uitdaging om creatiever aan de slag te gaan. Toch vond ik het wel van belang dat er ook een leeraspect aan de activiteiten zat en nog fijner: wanneer er een overlap was met de al eerder aangeboden activiteiten.Voorbereiding is het halve werk

Je begrijpt dat mijn voorbereidingen voor deze afsluiting groot was. Allereerst moest ik (in mijn vele (kinder)bakboeken op zoek naar recepten naar vooral bake-off recepten. Dat is een uitdaging, maar uiteindelijk had ik teveel keuze.  Ik heb vanwege het ontbreken van verschillende materialen zelf een aantal recepten uitgekozen en onze halve keuken in boodschappentassen mee naar school genomen.

Maar de kinderen konden niet zomaar aan het werk:  er moesten boodschappen gedaan worden. Helaas was het voor mij niet mogelijk om samen met de kinderen boodschappen te doen, maar ze moesten wel een boodschappenlijstje schrijven voor mij. Hoe handig is het dan dat ze een lijstje hebben leren maken 😉  Met elkaar het recept lezen en hierna een boodschappenlijst maken was een leuke uitdaging!

De volgende dag (want de juf heeft natuurlijk even tijd nodig om de boodschappen te kunnen halen) was het dan zover.  Er waren drie activiteiten waar de kinderen uit konden kiezen onder begeleiding van de juf of stagair(e).

poffertjes bakken met kinderen

Poffertjesspiesjes

Deze waren bij de echte afsluiting echt favoriet. Ik was erg blij dat ik een elektrische poffertjespan thuis had staan, zodat de poffertjes gemakkelijk gemaakt konden worden.
Met een lekker stuk fruit (aardbei of druif) maak je zo’n leuke spies!

afsluiting project lekker

Kwarktaart

De no-bake kwarktaart van Dr. Oetker was ook echt een succes. Al was er één probleem: de boter smelten voor de bodem. Maar ook daar heb ik iets op gevonden: in een bak met heet water (uit de waterkoker) liet ik de boter smelten. Wel eerst vooraf afwegen…

staal lekker

Om de beurt mixen was een leuke uitdaging en de kinderen hielden er zelf goed zicht op dat er precies gedaan werd wat er bij de beschrijving stond.
Uiteindelijk hebben we de Aardbeien kwarktaart in vierkante stukjes gesneden, zodat iedereen een stukje (of meer) kon proeven.

Tip: kopieer de achterkant van het pak zodat iedereen mee kan lezen.

 

No-bake appelroomtaart

Stal lekker

Toevallig kwam ik de no-bake appelroomtaart van Dr. Oetker tegen. Na het lezen van de verpakking bleek dat er juist bij deze taart ook heel wat deelactiviteiten voor de kinderen bij komen te kijken. Appels schillen, in stukjes snijden en mixen.  Deze taart heeft echt alle tijd nodig om op te stijven. De kinderen hebben gesmuld.

 

Andere mogelijke activiteiten

Ik heb voor een snel drankje en veel hapjes gekozen, maar ik was eerst ook van plan om de kinderen een milkshake te laten maken. Je hebt in principe alleen een blender van thuis nodig en natuurlijk alle ingredienten.

Staal lekker afsluiting

Smoothie

Aan de hand van een recept maken de kinderen een lekkere smoothie.
Leuk is om hierbij een recept te gebruiken uit een kinderkookboek.

 

Tijd voor een feest:  de high limo

Na het bakken moesten we nog wel even wachten: tja… de taarten moesten nog even opstijven. En geloof mij, de kinderen hielden precies in de gaten of ik mij wel aan deze tijd hield. (en ik smokkel hier zelfs thuis altijd mee!)

Ondertussen zijn de kinderen helemaal in spanning en weten ze de klas gezellig in te richten, zodat onze afsluiting een echt feest is geworden!  Een plastic bekertje met een rietje met limo voor iedereen en schaaltjes vol met lekkers! Ondertussen even lekker kletsen, zorgt ook voor een fijne sfeer.

En ondertussen hebben de kinderen veel van wat ze geleerd hebben kunnen toepassen, komen ze in aanraking met een recept, oefenen ze met begrijpend lezen, maken ze kennis met gewichten en inhouden, leren ze afmeten  en is het dus niet alleen maar leuk onderwijs…

Proost!

Natuurlijk deel ik op de Staal-pagina nog meer tips, ideeen en materialen bij de methode Staal. 

Vorig artikelProject in het bos
Volgend artikelProject appels
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in