Een kinderboekenweek bestaat uit activiteiten rond lezen. Maar natuurlijk zijn de creatieve activiteiten hier ook aan te verbinden. Welke richting je ook op gaat met het thema Gi-ga-groen, zeker dat er een bijpassende activiteit bij te vinden is.
1. Vul het blad
Lever elk kind een blad met een groot blad of met blad met meerdere bladeren afgebeeld. Oudere kinderen kunnen zelfs de bladeren zelf tekenen. Laat de kinderen dit blad met een liniaal in vakken verdelen. Elk vak vul je met een fineliner door een ander patroon te tekenen. Natuurlijk kun je elk vak ook nog een kleur geven. Dit geeft een natuurlijk en feestelijk resultaat. Ook erg leuk om hier een bladwijzer van te maken.
2. Het afvalmonster
Dat we goed en eigenlijk zelfs beter voor onze natuur moeten zorgen mag wel duidelijk zijn. Dat afval slecht is voor onze natuur mag zeker aandacht krijgen. Maar we kunnen dat afval niet alleen opruimen, maar er ook iets moois van maken. Laat de kinderen in de periode voor de activiteit (schoon) afval thuis verzamelen. Afval waar je aan kunt denken: dopjes, schroefjes, flesjes, doosjes etc. Zorg voor (sterke) lijm en zelfs sterke lijm. Laat de kinderen vanuit een doosje of flesje een monster ontwikkelen.
3. Bewaar bloemen en planten
We zijn niet zomaar van alles te weten gekomen over bloemen en planten. Door ze te bestuderen en te onderzoeken zijn we al zoveel meer te weten gekomen. Een herbarium is om een verzameling te maken van verschillende bloemen en planten en ze ook langer te kunnen bewaren. Bij een taalles kunnen de kinderen informatie opzoeken over de planten en bloemen die ze gevonden hebben. Door de bloemen/planten te drogen en hierna op te plakken en informatie toe te voegen kun je een mooie tentoonstelling maken.
4. Bladerenpatroon
Schilder een doek met een donkere achtergrondkleur of je kiest verfpapier. Je kunt dit ook wit houden als achtergrond. Verf de achterkant van een blad in met een tint groen. Je kunt dit ook met een spons tamponeren. Druk hierna het blad op het doek/verpapier. Druk goed aan bij de nerven.
Herhaal dit met verschillende soorten vormen bladeren en verschillende tinten groen (of andere herfstbladerenkleuren) Laat het drogen en je hebt en heel natuurlijk achtergrond.
5. Houtbranden
Met houtschijfjes kun je hele leuke dingen maken. Je kunt ze natuurlijk zelf zagen, maar ze zijn ook makkelijk verkrijgbaar:
Met een bestelling van dit product of een ander product ontvang ik een kleine bijdrage. Dit zorgt ervoor dat ik ook gratis materiaal kan blijven delen.
Je kunt elk kind een houtschijf laten versieren naar eigen inzicht. Wanneer jullie binnenkort een markt voor een goed doel hebben, kun je er ook een opdracht aan geeft en er bijv. hangers van maken. Natuurlijk kun je de houtschijven ook laten beschilderen met bijv. de beeltenis van herfstdieren.
6. Lang zullen ze groeien!
Hoe leuk is het om de liefde voor het tuinieren over te brengen op kinderen? Afhankelijk van je budget kun je dit op twee manieren doen:
- een bloempot maken van kartonnen bekers
- voor elk kind een terracotta bloempot kopen
De kartonnen bekers laat je met stift in een bloemen of natuurlijk motief versieren door de kinderen. Hierna vul je het bekertje met aarde of potgrond en laat je de kinderen er één of meer zaadjes in zaaien. Natuurlijk is het leuk om snel resultaat te zien: gebruik dan tuinkers. Ook nog lekker! Maar voor oudere kinderen kan het ook leuk zijn om echt iets te verzorgen. Er is herfstzaad online verkrijgbaar. Het heeft dan alleen wat meer tijd en verzorging nodig.
De terracotta bloempotten kun je het beste verven met gesso. Dit is verkrijgbaar bij de winkel met de grote A. Gesso zorgt voor een goede hechting van de verf. Hierna kun je het beschilderen met acrylverf. Wanneer je maar een gedeelte van de pot wilt versieren kun je er ook voor kiezen om alleen acrylverf te gebruiken. Het is dan wel mogelijk dat je hier nogmaals overheen moet schilderen. Overigens kun je hiervoor ook acrylstiften voor gebruiken. Handig!
Veel knutselplezier!