Waterspelletjes met deze tropische dagen is dit helemaal niet verkeerd. Soms heb je ook van die schooljaren die wel erg lang duren door de warmte. Alle spullen aan de kant… tijd voor een waterspelletjes waarvan je de materialen snel bij elkaar hebt en waarmee je snel aan de slag kunt.
Supersnelle waterspelletjes?
Ja, deze waterspelletjes heb je supersnel klaar staan, want niet altijd hebben de kids zoveel geduld. En zeg nu zelf, met de warmte in het land heb je toch zelf ook niet veel zin om stad en land af te gaan voor net dat leuke spel? Met deze huis-, tuin- en keukenmateriaal heb je veel plezier:
#1 Sponsdarten
Nodig: stoepkrijt, in ieder geval één spons per kind.
Teken met stoepkrijt een aantal steeds groter wordende cirkels om elkaar heen, zodat er een dartboardstructuur ontstaat. Zet in de ringen die ontstaat een aantal punten. Laat de kinderen drie keer met een natte spons vanaf een bepaalde plek gooien. Wie gooit de meeste punten?
Bewegend leertip voor leerkrachten: zorg ervoor dat de kinderen de aantallen kunnen noteren en laat de kinderen op een later moment dit uitrekenen. Eventueel kun je het spannender maken door ipv optellen ook keersommen ervan te maken. Gebruik bij keersommen de getallen 1 t/m 10.
#2 Waterflesjesvoetbal
Nodig: leeg flesje
Elk kind krijgt een flesje. Vul de flesjes met water en zet ze zonder dop in het ‘veld’. Elk kind zorgt ervoor dat zijn flesje niet door de bal geraakt wordt tijdens het voetbalspel. Verdedigen en aanvallen is dus wel een vereiste.
Duuzaamheidstip: gebruik regenwater en kies een ruimte in de natuur, zodat de natuur mee profiteert van het gebruik van het water.
#3 Sla-de-bekertjes-om
Nodig: 1 oude panty, 1 kleine bal, plastic bekers met water, 1 volle emmer water.
Vul de voet van één pantybeen met een kleine bal. Zet het broekje op je hoofd en laat het been voor je gezicht hangen. Hou het broekje met twee handen vast, zodat hij op je hoofd vast blijft zitten. Probeer nu (zonder je handen of benen te gebruiken) de plastic bekers om te slaan.
Duurzaamheidstip: Speel in de buurt van een groenstrook, zodat de natuur er ook plezier aan beleeft. Maak geen gebruik van weggooi plastic bekers, maar van herbruikbare bekers.
#4 Waterhappen
Nodig: zak snoepjes (voorkeur met papiertje eromheen) duikbrilletje, handdoek.
Deze gouwe ouwe is nog steeds favoriet op school.
Vul een teil met water, laat een snopeje vallen in het water. Zet de duikbril op en hap naar het ‘bijzondere waterdier’
#5 Sponzenestafette
Nodig: per team 1 grote huishoudspons, een emmer per team en een emmer vol water.
Maak teams of laat kinderen tegen elkaar spelen. Bij het startmoment maken de kinderen de spons in de emmer nat en rennen zo snel mogelijk naar de overkant waar de emmer staat. Eventeel kun je dit nog moeilijker maken door hindernissen toe te voegen (bijv. over een emmer springen, onder een stoel doorkruipen) Wanneer ze bij de emmer zijn, knijpen ze de spons uit boven de emmer en gaan weer terug om opnieuw de spons nat te maken. Wanneer je met teams speelt, geef je de spons door aan de volgende. Het spel is afgelopen wanneer de emmer bij het startpunt leeg is. Wie heeft er het meeste water kunnen vervoeren naar de overkant?
Geniet van het mooie weer en van de nattige spellen!
P.s. wil je een dag organiseren rondom water? Dan kan ik je deze ‘de krokodil die niet van water hield-dag’ aanraden.
Afbeeldingen: Pixabay
Om te bewaren: