5x materialen waar je niet zonder kunt bij de bewegend leerlessen

1
2989
materialen voor bewegend leren

Wil je aan de slag met bewegend leren? Lees dan eerst even deze blog. Na het lezen hiervan weet je precies wat jouw doel is met bewegend leren. Maar vaak als je met ‘iets nieuws’ start komen er ook altijd kosten bij kijken. Om goed te kunnen starten heb je maar een aantal succesmaterialen nodig die je elke keer kunt hergebruiken. Hoe duurzaam is dit wel niet? Deze materialen gebruik ik bij veel van de bewegend leeractiviteiten:

#1 Je kunt niet zonder….stoepkrijt

Tijdens de jaarbestelling schaf ik zeker stoepkrijt aan. Stoepkrijt vaagt snel weg en daardoor is er minder verbruik van papier nodig. Daarnaast kun je tijdens de activiteit een rondje lopen en een soort check houden en hier eventueel in sturen. Zet dus maar een groot pak stoepkrijt op de jaarbestelling. Je pakt het zo uit de kast en je kunt aan de slag!

materialen bewegend leren

#2 Je kunt niet zonder…  dobbelstenen

Een grote (bij voorkeur magnetische) dobbelsteen is erg fijn bij een spel. Hij is voor de kinderen zelfstandig hanteerbaar en bij elk spel in te zetten met wat kleine aanpassingen. Helaas gaat het beschrijfbare er snel af, maar de magneten hergebruik je elk jaar weer. Of je kiest voor een dobbelsteen met insteekhoesjes; ook deze kaarten om er in te steken kun je meerdere malen gebruiken. Overigens zet ik de kleine dobbelstenen ook regelmatig in. Al eerder liet ik zien hoe je een magnetische en beschrijfbare dobbelsteen kunt inzetten bij de kleuters.

#3 Je kunt niet zonder… manden

Mandjes of bakjes in alle soorten of maten zijn handig om alle materialen snel mee te nemen naar de speelplaas. Ook op de speelplaats kun je de kinderen snel en effectief de materialen naar de juiste plek laten brengen, zodat je snel echt het spel kunt starten.

materialen voor bewegend leren

#4 Je kunt niet zonder… pilonnen

Is er op de speelplaats geen mogelijkheid om iets op te hangen?  Aan pilonnen bevestig je snel met plakband materialen. Je zet ze snel even neer en het ruimt makkelijk op. Met een whiteboardstift zijn ze zelfs makkelijk te beschrijven wanneer het om eenmalige activiteit gaat. Al is een pilon met een permanent getal bij veel verschillende activiteiten inzetbaar.

#5 Je kunt niet zonder… clipboard

Ik probeer zo min mogelijk papier te gebruiken (duurzamer) of anders gebruik te maken van materialen die ik elke keer opnieuw kan hergebruiken zodat ik dit toch een beetje compenseer. Daarnaast ‘verdwijnt’ het papier snel in onze natuur met ons Nederlandse weer. Soms is er geen andere optie en dat is een clipboard omisbaar. Zelf maken is voordeliger. Op de facebookpagina van @lerenmetjelijf kun je de tip lezen hoe je dit zelf op een voordelige manier maakt.

Vorig artikelWaar werk jij over tijdens de kinderboekenweek 2020: En toen?
Volgend artikelBewegend leren lezen met de piraten!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

1 REACTIE

  1. Hoi Anja,

    Ik heb het een en ander gedownload omdat ik interesse heb in bewegend leren, maar gewoon niet wist waar te beginnen. Ik wil je hartelijk bedanken.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in