5 tips voor als het even teveel is…

0
890

En op een moment wordt je stil gezet: het is allemaal even teveel. Druk zijn is niet erg, zolang er maar een balans blijft. En je lijf geeft zelf aan wanneer er teveel werkdruk is.  Een burn-out voorkomen we graag. Daarom deze 5 tips om het anders te doen!

 

Even helemaal niets!

Wat kun je hier naar uitkijken he? Maar je hebt nog een lange to-do lijstje voor je. Zelfs op momenten dat je ‘even tijd’ hebt, schiet je werkklusjes in het hoofd. Laat het los en bedenk waar jij van kunt genieten. Extraverte mensen zullen eerder kiezen voor gezellig samenzijn met familie of vrienden, terwijl introverten kiezen voor een afspraak met een vriendin of thuis genieten van een film of boek. Doe dit ook en vraag iemand je te helpen om niet alsnog aan het werk te gaan. Bijslapen kan erg fijn zijn, maar probeer wel ook wat beweging in te plannen. Van een wandeling of hardlooprondje krijg je ook veel energie!

Trek conclusies en doe het anders!

Je hebt teveel hooi op je vorm genomen. Dat is de conclusie die je kunt trekken. Het is goed om te achterhalen wat hetgene is dat je veel energie heeft gekost. Soms kan het ook tijdelijk iets in de privesituatie zijn wat meespeelt. Nu je tot het besef bent gekomen, dat dit teveel was is het tijd om het anders te doen. Daar gaan de volgende acties je zeker bij helpen!

Plannen van je werk

Plan de komende tijd je werkzaamheden in. Kies een, voor jou, juist moment in de week, om je werkzaamheden vast te leggen. Bepaal per activiteit hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt. Je zult al snel merken dat je niet alles kan doen wat er moet gebeuren. Je zult dus naar je activiteiten moeten kijken en gaan prioriteren. Stel jezelf daarbij de volgende vragen:

  • Is dit nodig o kwalitatief onderwijs te bieden? Oftewel, gaat de inhoud van mijn onderwijs achteruit als ik dit niet doe?
  • Behoort deze taak tot mijn werk of vind ik dit persoonlijk erg belangrijk?
  • Is deze activiteit nodig voor de kinderen in mijn klas?
  • Wat is het ergste wat er gebeurt als ik dit niet doe?

Plan je pauzetijden en ook sociaal contact met collega’s ook in. Juist dit maakt je vak ook waardevol. Is je gepland werk voor de dag af? Dan is je werkdag klaar. Hoe leuk is dat je op tijd naar huis kunt gaan of dat je met een voldaan gevoel naar huis kunt gaan. Geef jezelf dan ook de opdracht om thuis niets meer te doen. Je zult merken dat je dit uiteindelijk rust gaat geven. De cursus van Juf Maike kan je hier nog veel meer over vertellen en zeggen. Liever een praktisch boek hierover lezen? Dan is dit een aanrader en geeft daarbij aan dat jij zelf degene bent die de leiding in je werkproces kunt nemen:

Ga het gesprek aan!

Wat voor reden (prive of werk) er ook is waardoor het je nu allemaal even teveel is, toch is het aan te raden om met de schoolleider in gesprek te gaan. Doe je dit niet dat ontken je eigenlijk dat er op dit moment iets moet veranderen. Wie hou je dan eigenlijk voor de gek? Ga ik gesprek met de schoolleider om samen na te denken hoe jullie het werk beter draagbaar kunnen maken. Wanneer de druk vooral bij het werk ligt, zou het ook goed zijn om dit bespreekbaar te maken in het team en samen prioritering van activiteiten centraal te stellen. 

Daarnaast kun je samen met collega’s nadenken over de inhoud van de taken. Wat is het doel van de activiteiten en wat moet er dus gebeuren? Als voorbeeld: je kunt een nieuwsbrief maken met de meest geweldige opmaak. Is deze opmaak nodig? Ik denk dat het vooral over de inhoud van de informatie moet gaan. En als het jou ook nog veel tijd/energie kost om zo’n geweldige opmaak te maken is dit zonde toch? Durf dus ook nee te zeggen, als jij denkt dat dit geen bijdrage is aan het onderwijsproces.

Zet je duurzame inzetbaarheidsuren in.

Je duurzame inzetbaarheidsuren zijn er om jou energiek en enthousiast voor de klas te houden. Bedenk dus wat jij nodig hebt om de balans te bewaren en wat jou energie geeft. Je kunt deze uren dus ook zeker inzetten voor bijv. sporturen of coachingsgesprekken.

 

 

 

 

 

Vorig artikelKleikaarten de boerderij
Volgend artikelEen woordenschatprogramma in je project verwerken
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in