5 tips tegen een zomerleesdip!

0
2239
tips tegen een leesdip

Helaas een zomerleesdip lijkt echt te bestaan. Als leerkracht merk ik dit elk jaar weer. Wil je weten wat een zomerleesdip is, hoe dit ontstaat en wat je hier tegen kunt doen? Lees dan vooral verder…

tips tegen een leesdip Wat is een leesdip en ontstaat dit?

Zeker in de middenbouw wordt er intensief geoefend met het leren technisch lezen. Zeker in groep 3 en groep 4 wordt er nog veel tijd besteed aan het goed leren lezen en op tempo lezen. In de hogere groepen gaat de aandacht steeds meer naar het begrijpend leren lezen. Deze aanpak in de middenbouw laat de kinderen in de leesontwikkeling groeien. Natuurlijk groeit niet elk kind op dezelfde manier. In de middenbouw is het belangrijk om leesproblemen te voorkomen. Als een kind wat meer moeite heeft om het niveau te behalen, zal er binnen de klas extra aandacht komen voor het lezen. Dit kan door verlengde instructies, begeleide oefenmomenten of andere interventies. Eén van deze interventies is Bouw! tutorlezen dat al in te zetten is vanaf groep 2.  Vaak ondersteunen ouders deze ontwikkeling ook door thuis te lezen en voor te lezen en soms door samen naar de bieb te gaan en boeken te kiezen die passen bij het kind.

Deze aanpak is natuurlijk fantastisch, maar door deze intensieve aanpak is er juist meer kans op een zomerleesdip. Tijdens de zomerweken is er een geen school en de intensieve aanpak van school valt dan weg. Natuurlijk ook niet erg, de kinderen hebben ook tijd nodig om uit te rusten en om even alles los te laten.  En als ouders doe je hier graag aan mee.

En juist dat maakt de zomerleesdip werkelijkheid: zes weken geen oefening van lezen zorgt voor achteruitgang. Bij de start van het schooljaar moet de leerkracht een stapje terug doen en de eerste weken erg intensief trainen om de kinderen weer op het juiste niveau te krijgen. Het lijkt mij vrij helder dat dat niet de bedoeling is en dat we dat moeten voorkomen.

Voorkomen van een zomerleesdip

Het voorkomen van een zomerleesdip: hoe doe je dat? Natuurlijk begrijp ik dat het ritme in de vakanties soms wat verder te zoeken is. Toch is het belangrijk om als ouder regelmatig met je kind te blijven lezen. Een aantal voorbeelden hoe je op een effectieve manier kunt blijven lezen lees je verderop in deze blog.

Maar ook de leerkracht kan een rol spelen in de zomer. Ruim voor de zomervakantie is het goed om ouders op de hoogte te stellen of te informeren over de gewenste aanpak in de zomervakantie. Ook zou je (als er vraag naar is) een aanbod kunnen bieden om thuis te oefenen en kun je de kinderen een leesbevorderende activiteit aanbieden.

Leuke zomerleesactiviteiten voor thuis

Ondanks dat het vakantie is, is het wel belangrijk om regelmatig te blijve lezen. Je kunt dit zo leuk maken als je zelf wilt. Bedenk wat bij jullie als ouders en kind past en binnen de dagplanning van de vakantie.

Vijf tips voor leesondersteuning in de zomervakantie

  1. Het programma Bouw! tutorlezen is ook de hele vakantie in te zetten. Handig dat het ook op elk mobiele apparaat (smartphone, tablet of laptop) te gebruiken is. Vanaf elk adres log je in.
  2. Speel een leesbingo: niet alle activiteiten op één dag, maar laat je kind één activiteit kiezen per dag. Plezier gegarandeerd!
  3. Op reis? Neem een stapel strips mee.
  4. Ken je de vakantiebieb al? In de zomervakantie kun je een aantal boeken gratis lezen. En je kunt zelf kiezen welk boek je wil lezen. Na de zomervakantie is jouw boekenkast weer leeg.
  5. Bezoek eens een museum en laat de kinderen de speurtocht lopen. Gegarandeerd dat dit een goede oefening is voor elk kind.

Tip van leerkrachten:  Start in de laatste (twee) vakantieweken weer met een dagelijks ritme. De overige weken kun je dit wat meer los laten. Wanneer je de laatste (twee) vakantieweken elke dag ca. 10 a 15 minuten oefent komt je kind op school zonder ‘valse start’.

Fijne zomervakantie!

Om te bewaren:

vijf tips om een leesdip te voorkomen

Vorig artikelGEZOCHT: laptop voor een ondernemende leerkracht
Volgend artikel5x waterspelletjes (met huis-,tuin- en keukenmateriaal)
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in