Een nieuw jaar…366 nieuwe dagen. Wat zullen ze dit jaar voor ons betekenen? Vooruitkijken: wat zal het nieuwe jaar ons brengen? Doelen stellen, plannen maken, bij de start van het jaar hoort dit er allemaal bij. Bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Als persoon heb je goede voornemens, maar ook voor leerkrachten is de jaarwisseling vaak een tussenevaluatie. Deze goede voornemens kennen veel leerkrachten. Zijn ze herkenbaar?
Vijf goede voornemens van leerkrachten
#1 Meer aandacht aan het gezin en/of familie
Elk jaar opnieuw besef je weer hoe belangrijk het gezin of familie is. Zeker wanneer je het afgelopen jaar door diepe dalen bent gegaan is het fijn om te weten dat je kunt terugvallen op elkaar. Maar door de gespreksavonden, avondvergaderingen en ouderavonden lijkt alles soms rond je werk te draaien. Probeer dan juist de momenten dat je niets moet te investeren in aandacht en contact met je gezin of familie. Plan momenten samen en laat je niet afleiden door alledaagse dingen.
#2 Iets met prioriteiten en grenzen aangeven
Steeds meer begin ik te beseffen dat je het onderwijs zo leuk en zo gek kunt maken als je zelf wil. Maar waar zijn de grenzen? Om voor jezelf als leerkracht goed te kunnen zorgen is het van belang dat je ook tijd voor jezelf hebt. De ene leerkracht heeft hier meer voor nodig, dan een ander. Probeer dus al je werk tijdens deze werktijden te doen. Ik denk dat je prioriteit bij de lesvoorbereidingen en les geven zou moeten liggen. Maar ook hierin moet je jezelf soms begrenzen. Probeer dus prioriteit te geven aan de taken: welke taken zijn er echt nodig? Let op: er zijn ook andere taken en die moeten ook gebeuren. Maar juist daar moet je je afvragen welke taken nodig zijn om het onderwijskwaliteit op peil te houden of te verbeteren.
#3 De dag kent maar 24 uur: hoeveel uur ben je met onderwijs bezig?
Je prioriteit ligt bij het lesgeven, observeren, acties ondernemen en nieuwe lesvoorbereiden waarbij je zoveel wil aansluiten bij alle kinderen.
Maar… ook hierin komen die prioriteiten in voor. Probeer de 24 uur van een dag goed te verdelen. Een werkdag is van ca. 8.00 uur tot 17.00 uur. Probeer dit dan ook aan te houden. Dat het een keer anders is ivm een vergadering of vanwege de oudergesprekken. Probeer de dagen hier omheen dan wat eerder naar huis te gaan om toch even je ontspanning te hebben.
En hoe leuk het is om zelf materiaal uit te werken, je bent wel met je werk bezig. Maak hier keuzes uit: is het materiaal online al aanwezig? Is hetzelfde materiaal voor een bedrag te verkrijgen? Weeg dan af wat voor jou voor belang is: tijd voor je familie en vrienden of het allermooiste materiaal waar je zelf blij van wordt maar veel tijd kost. Overigens wil ik niet zeggen dat je dan nooit meer iets moet maken. Maar soms is het materiaal je de tijd niet waard…
# 4 Elk kind zien
Misschien kijk je al een beetje op tegen de januari-maand. CITO toetsen, CITO’s analyseren en beschrijven, groepsplannen evalueren en weer nieuwe schrijven, rapporten schrijven en de oudergesprekken. De eerste maanden van een nieuw jaar zijn altijd drukke maanden.
Dit vraagt veel van jou als leerkracht en ondanks dat er veel van je gevraagd wordt is het vooral het belangrijkst om naar elk kind te blijven kijken. Alles wat een kind zegt, laat zien en uit kan voor jou een evaluatie zijn van jouw onderwijsaanbod op cognitief en sociaal-emotioneel gebied.
# 5 Loslaten en keuzes maken
Op de dagen dat je niet werkt is het lastig om je werk los te laten. Probeer daarom deze dagen even geen onderwijs-facebookpagina’s te bekijken, even niet op school te appen en de schoolapp even op stil te zetten. Even niets, even afstand. Fijn he?
Oke, ik besef dat dit niet perse goede voornemens voor leerkrachten zijn. Maar veel van deze goede voornemens heeft elke leerkracht bij een nieuw (school)jaar. Juist omdat we met mensen werken is het van belang dat wij onszelf als mens ook in het oog houden en ons niet altijd wegcijferen voor anderen. Succes met jouw goede voornemens. Probeer, ontdek en loop soms ook tegen jezelf aan…