4 tips om een nieuw schooljaar uitgeslapen te starten

1
3073
uitgeslapen een nieuw schooljaar starten

Na elke vakantie, maar zeker bij de start van het schooljaar zie ik verschillende tweets over ’the night before’ voorbij komen.  Leerkrachten die zich opmaken voor een waarschijnlijk slapeloze nacht, want elke keer is het weer hetzelfde verhaal.  Daarom nu 4 tips om een nieuw schooljaar uitgeslapen te starten:

uitgeslapen een nieuw schooljaar starten

 

1. Werkomgeving

Zorg ervoor dat je werkomgeving helemaal klaar is voor een nieuw schooljaar (of nieuwe periode)  Wanneer dit niet zo is, dan blijven ’s nachts alles wat je nog moet doen of niet moet vergeten door je hoofd gaan.  Wanneer je werkomgeving voor het weekend klaar is, kun je zorgeloos van het weekend genieten.  Plan je voorbereidingen zo dat het op de vrijdag klaar is.  Houd rekening mee met uitloop van de activiteiten, zodat je niet alsnog in het weekend aan de slag moet.  Of schuif niet bepaalde voorbereidingen naar de eerste week werken.  Er komt dan weer genoeg op je af, je hebt de ‘gewone’  schoolactiviteiten, maar moet dan ook echt alles nog regelen/maken.  Dit zorgt direct voor een dubbele werkdruk.

 

2. Blijf actief!

Zorg voor een actief weekend. Uitgerust aan het werk gaan is prima, maar wanneer je op de zondag veel rust neemt kan het ook zo zijn dat je daarom niet voldoende slaap hebt om de volgende nacht door te komen.  Na een actieve dag heeft je lichaam ook rust nodig.  Zorg voor inspanning en ontspanning, maar zorg ervoor dat er minder spanning komt kijken. Dit heeft ook weer zijn invloed op je nacht.3.  Check…check…dubbelcheck!

Zorg dat zondagavond alles al klaarstaat voor de volgende dag.  Je hoeft nu ’s nachts niet te bedenken dat je morgen nog dit of dat in je tas moet stoppen.   Leg je kleding klaar,  smeer je boterhammen, stop alles in je tas.  Check alles even, zodat je niets vergeet en je niet de hele nacht aan iets moet denken wat je echt niet moet vergeten.  Wanneer er toch dingen zijn die je moet onthouden, kun je het beste dit even noteren op een to-do-lijstje.  Zorg ervoor dat je zo snel als mogelijk kunt gaan vinken.

 

4.  Nog meer tips:

logo_paboforum

Op het paboforum is er in een topic al een aantal jaar tips gedeeld en ervaringen besproken. Want veel herkennen het, maar het is toch lastig om tot rust te komen.  Lees hier verschillende tips, probeer ze uit en bekijk welke voor jou geschikt zijn.

 

 

Lees meer:

 

Vorig artikelGooi een verhaal (groep 3/4)
Volgend artikelGezamenlijke activiteiten in de kinderboekenweek
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in