Woordenschat: tussendoortjes en spelletjes

0
27343
woordenschat spelletjes

woordenschat spelletjes en tussendoortjesWoordenschat:  de fase van consolideren (Viertakt van Verhallen) is zo enorm belangrijk en vaak kom je tot de conclusie dat je hier meer aandacht aan zou moeten besteden. Maar ja.. waar haal je die onderwijstijd vandaan?    Je hebt vast wel een paar minuutjes over om deze woordenschat: tussendoortjes en spelletjes uit te voeren.

Voorbeelden van tussendoortjes en spelletjes

  • Memory:  maak 2 kaartjes die bij elkaar passen. Het ene kaartje heeft een plaatje en op het andere plaatje kun je het woord vinden.
  • Trimemory:  is vooral geschikt voor de bovenbouw. Zoek het plaatje, het woord en de definitie van het woord bij elkaar.
  • Galgje:  speel met de woorden uit het woordpakket
  • Het verboden woord: je vertelt alles rond het woord dat centraal staat, maar je mag niet het woord noemen. Wie raadt welk woord je hebt?
  • Hints:  gebruik ook hier de aangeboden woorden.  Laat een leerling een woord uitbeelden.  De leerlingen raden wat het is.
  • Wie ben ik?:  Plak een post-it met een themawoord achterop de rug van de leerlingen.  Laat ze vragen stellen aan de duo.  Duo mag het woord niet noemen maar mag er wel iets over vertellen.
  • Waar of niet waar:  Je vertelt iets over het themawoord.  Je steekt een groen briefje omhoog wanneer het waar is. Je steekt een rood papiertje omhoog wanneer het niet waar is.  (kun je ook doen met staan/ zitten)
  • Raad het plaatje:  een leerling pakt een kaartje met hierop het themawoord. Hij/zij tekent nu het woord op een schrijfbordje. De andere leerling probeert het woord zo snel mogelijk te raden.



Hoe gebruik ik mijn tijd effectief?

Natuurlijk heb je wel een aantal minuutjes per dag over.  Je kunt dan sommige van bovenstaande spelletjes uitvoeren zoals bijv. galgje, het verboden woord of hints.

De andere spelletjes zijn natuurlijk ook van onschatbare waarde, maar als leerkracht kun je hier ook mee aan de slag zonder perse extra tijd in te roosteren voor woordenschat.  Spelletjes zijn namelijk goed in te zetten tijdens het taalcircuit, zelfstandig werken, werken aan weektaak of als keuzewerk.

Wat zou jij graag nog willen weten over woordenschat?

 

 

Vorig artikelOrganisatie van klaarwerk
Volgend artikelRacelezen met leesbladen met leesmoeilijkheden
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in