WK linkfeestje: verteltafel WK voetbal

1
3998
vingerpop van wk hamster

10380972_10202163271738945_3694175061390275041_nAlles kleurt oranje… zo ook deze site.  Samen met verschillende meester en juffensites hopen we jullie te inspireren om er een leuk WK-feestje van te maken.  Want hoe gaaf is het om de wereldkampioenschappen voetbal uit te diepen in de klas?      Mijn bijdrage gaat over de invulling van de verteltafel.

 

Wat is een verteltafel?

Een verteltafel is een plaats waar de leerlingen met allerlei attributen een voorgelezen en besproken verhaal naspelen.  Het doel van een verteltafel is dat leerlingen door te spelen en te handelen met de attributen, een verhaal tot leven brengen.  De woordenschat van de kinderen wordt uitgebreid, maar er is natuurlijk ook aandacht voor de verdere taalontwikkeling:  spreken, luisteren en reageren op/naar elkaar.
Wil je meer lezen? Lees hier het artikel ‘werken met een verteltafel’ van de Wereld van het Jonge kind.

Materialen

Bij een verteltafel is het juist van belang dat de attributen uitdagen tot een verhaal/spel. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het op de verteltafel toevoegen.  Ik heb hier de keuze gemaakt voor de volgende materialen:

– Groen veld van papier  óf   een stuk kunstgras.
– WK Hamsters van Albert Heijn
– Voetbalspelers
–  Witte pompom
– Bouwplaat:   dugout
– 2x 7 pionnen e.d. met dezelfde kleur
– scorebord
– kleutertafel

Natuurlijk is het leuk om meer materiaal toe te voegen zoals  doeltjes, rode en gele kaarten, een fluitje en….?!

 

Voorbereidingen

Zo.. we gaan aan de slag om de verteltafel met basismateriaal aan te kleden.
Zelf kun je op een low-budget manier de verteltafel aankleden door veel materialen zelf te maken.   Bekijk hier hoe dit gaat:

Voetbal:

Kies een witte pompom van ca. 5 mm. Teken hier met een zwarte merkstift verschillende stippen op.

voetbal

Dugout:

Download een bouwplaat van een dugout en vergroot/verklein de bouwplaat tot de juiste grootte voor jouw tafel.  Zet de dugout in elkaar en zet hem langs de lijn.

Voetbalveld:

Meet de juiste grootte van de tafel en zoek een groen vel papier bij met de juiste afmetingen. Of, wat nog leuker is, koop een rol of mat kunstgras en maak dit passend voor de tafel.
Geef het veld de juiste lijnen zodat er een voetbalwedstrijd met de juiste spelregels gespeeld kan worden.  Zorg ervoor dat het vel papier of het kunstgras goed aan de tafel vast zit zodat het niet makkelijk kan verschuiven.

verteltafel voetbal

 

WK hamsters:

Om er leuk mee te spelen heb ik van de WK hamsters vingerpoppetjes gemaakt.  Maak de stiksels aan de onderkant van het wk hamstertje los met een (torn)mesje. Haal de vulling uit de hamster.  Knip de elastiek aan de bovenkant af.  Je hebt nu een leuk vingerpoppetje.

wk hamster

Scorebord:

Om de juiste scores bij te houden is een scorebord nodig.  Download het scorebord.  Print de bijlage uit en lamineer deze.  De leerlingen kunnen met een whiteboardstift de score per team opschrijven. Ik hoop natuurlijk dat er veel doelpunten mogen vallen, waardoor de score regelmatig met een vochtige doek uitgeveegd kan worden.  Download het scorebord.   De leerlingen maken nu ook kennis met het cijfersymbool en ontdekken daarbij dat 3 punten ook met een cijfersymbool aangegeven kan worden.

score

Voetbalspelers:

Maak gebruik van materialen in en om rond de klas.  Met bijv. pionnen kunnen de leerlingen teams maken. Of maak zelf samen met de kinderen voetbalspelers met rugnummers.  Onderwijsstudio deelt het als gratis download.  (bron afbeelding: onderwijsstudio)

 

 

Spelen maar!

Een spel heeft wel sturing nodig.  Een verteltafel start altijd met het navertellen/spelen van een verhaal. Hierna kun je dit met een beetje sturen verdiepen zodat er zelf een spel ontstaat.
Hieronder zie je verschillende verhalen die je kunt gebruiken om mee aan de slag te gaan:

voetbal

 

 

rollenkaartjes

Het is goed om de verhaalrollen te verdelen zodat voor elke leerling duidelijk is welke rol hij/zij heeft in het verhaal.   Deze rollenkaartjes maken dit visueel duidelijk aan de leerlingen en dit geeft houvast.  Deze kaartjes zijn algemeen te gebruiken en behoren in principe niet bij een bepaald (prenten)boek.

 

 

Kijk ook eens naar de materialen van de andere deelnemers van het WK linkfeestje:

10380972_10202163271738945_3694175061390275041_n

 

Juf Bianca:   voetbalklei en kleikaartenDigiFemke:  tafel-combinatiespel
Juff Stuff:  wk linkfeestje
Juf Maike: WK verhaaltjes

 

 

 

Vorig artikelVoorschotbenadering bij kleuters
Volgend artikelLieve’kriebel’ rompertje
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in