Thuis oefenen met lezen: hoe en wat?

0
4144
thuis oefenen met lezen

De leerkracht van jouw kind heeft aangegeven dat het belangrijk is om ook thuis goed te oefenen met het technisch leren lezen. Maar hoe?  Deze blog schrijf ik om een aantal tips te geven zodat u ook thuis (meer) kunt genieten van de leesmomenten. 

Thuis oefenen met lezen?

Thuis oefenen met lezen moet een gezellig zijn en daarbij ook goed kunnen oefenen met het lezen. Maar, vaak kan het thuis moeten oefenen ook een strijd opleveren. Hoe voorkom je dit?  Welke tips kan deze leerkracht geven om het thuis oefenen van lezen aan te pakken?

 

Zo maak je er een fijn en leerzaam leesmoment van!

Voordat je thuis gaat oefenen met lezen is het belangrijk om de volgende dingen te overdenken en soms aan te pakken. Een goede voorbereiding is het halve werk en een goede start is voor jou als ouder, maar ook voor jouw kind fijn.

thuis oefenen met lezen

Vooraf

Bij de start in groep 3 en 4 worden er vaak door leerkracht advies gegeven over het thuis lezen. Wanneer het lezen nadrukkelijk is geadviseerd, is het fijn om contact te leggen met de leerkracht om samen af te spreken waar je kind mee gaat oefenen.

Daarnaast hoeft u niet altijd een boek te lezen om thuis al te oefenen. Zo kun je tegenwoordig, ook begeleiden bij online-programma’s en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Daarnaast zijn er ook veel apps die bij de leesontwikkeling van je kind passen, overleg daarom goed met de leerkracht wat hij of zij bij de ontwikkeling van je kind past. Zulke programma’s kunnen ook preventief ingezet worden om een leesachterstand te voorkomen.

Tips vooraf bij het lezen

Of je nu een boek leest of met een programma aan het werk gaat, is het vooral belangrijk om hier rekening mee te houden:

  • Lees zelf en laat je kind altijd hardop voorlezen. Zeker in groep 3 en 4 is dit erg belangrijk. Je kind hoort de klank en leert hierbij de letter te koppelen. Daarnaast hoort hij of zij zichzelf lezen en hoort zo ook of hij fouten maakt.
  • Kies een rustig moment uit waar je tijd en aandacht hebt voor je kind.
  • Het gaat er niet om dat je kind snel of op een hoog tempo leest, maar meer om de nauwkeurigheid. Verbeter fouten niet, maar geef alleen aan dat hij of zij het nogmaals moet lezen.
  • Lees elke dag 10 a 15 minuten met je kind. Langer is niet nodig, maar door regelmatig dit te herhalen gaat de leesontwikkeling van je kind echt vooruit.  Door een elke dag op een vast moment te lezen, wordt dit een gewoonte.



Bij de start

Welk boek kies ik?

Kies een boek samen met uw kind uit, maar kies wel een boek uit dat dichtbij het niveau van uw kind ligt. Wanneer een leerling start met lezen, leest hij/zij Avi Start.
(Verdere uitleg over avi-niveaus schrijf ik een latere blog)   Rond januari heeft de gemiddelde leerling avi-niveau M3 behaald. Rond november/december kan het ook zo zijn dat uw kind op school gaat lezen in een M3 boekje.  Later in het jaar zal er wanneer er een goede ontwikkeling is, gekozen kunnen worden voor een boekje met E3 niveau.
Maar vooral het allerbelangrijkste is:   is het boek aantrekkelijk voor je zoon of dochter?

Het uitzoeken van een boek

Om een leuk boek te kiezen is een uitje naar de bieb elke keer een belevenis. Plan daarom regelmatig een biebbezoek. Dit stimuleert ook om thuis zelf dit boek te gaan lezen.

Stop!

Inderdaad… stop niet! met voorlezen.  Want het is een heerlijk moment voor allebei om lekker samen te kijken naar platen en lekker samen te genieten. Oefen eerst met het lezen en lees zelf het verhaal verder voor. Goede afsluiting van het moment.

Programma’s

De volgende programma’s zijn goed te gebruiken bij het leren lezen:

 

 

Vorig artikelDeze werkvormen bevorderen het technisch lezen in de middenbouw!
Volgend artikelAfscheid nemen op school #1: cadeautjes
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in