Een thema of project voorbereiden

0
8702
een project voorbereiden

In de kleutergroepen en groep 3 werken we vaak met thema’s of met projecten. In de midden- en bovenbouw is dit vaker veel minder (wat helaas erg jammer is) Wil je meer weten over het hoe en waarom van werken met thema’s? Juf Bianca vertelt je daar graag meer over.  Toch is het niet zo makkelijk om een thema goed tot zijn recht te laten komen. Zoals bij zoveel dingen: een goede voorbereiding zorgt voor half werk!  Hoe je dit nu goed aanpakt? En welke rol kinderen hierin kunnen spelen? Ik geef je graag tips!

een project voorbereiden

Afbeelding: Pixabay

Een thema of project voorbereiden

Op de afbeelding op deze pagina zie je een meisje alles ontdekken met haar zintuigen. Binnen een thema of project kunnen kinderen ontdekkend leren. Zelfs bij de voorbereiding kunnen de kinderen betrokken worden om alles samen te kunnen beleven.

Hoe bepaal je een thema?

Natuurlijk kun je een zelf genoeg thema’s vinden. Even rondstruinen op verschillende juffensites en je ontdekt dat de keuze reuze is! Als de keus dan zo groot is, waar begin je dan?  Het thema bepalen kun je wat makkelijker maken door:

  • de kinderen te laten meedenken
  • rekening houden met de jaargetijden/tijd van het jaar
  • actuele onderwerpen in onze samenleving
  • feestdagen

rol van kinderen bij themavoorbereiding

Laat de kinderen meedenken over het thema: waar zouden zij graag over willen werken? Er komen waarschijnlijk tientallen ideeën, maak hier een keuze uit. Hoe?  Teken op veschillende post-its een afbeelding dat slaat op het thema. Laat nu de kinderen met een vingerafdruk een keuze maken voor het allerleukste thema.  De meeste vingerafdrukken op een post-it = wij werken rond dit thema! Je kunt ook de keuze maken door zelf met ca. 5 voorstellen voor thema’s te komen. Jij hebt dan een selectie gemaakt en de kinderen kunnen hier een keuze uit maken.  De keuze is gemaakt..en nu verder!



Want je gaat nu het thema verder bekijken: aan welke deelonderwerpen kun je aandacht besteden? Kun je aan al deze deelonderwerpen werken in de door jouw vastgestelde periode? Of maak je de keuze om te werken over één van deze deelonderwerpen?  Bijv. thema lente is erg breed. Je kunt ook de keuze maken voor de onderwerpen: bloemen, groeien en bloeien, kip en haar kuikens, jonge dieren etc.

Wat willen we leren?

Je kunt zelf natuurlijk het thema helemaal gaan uitdenken. Maar waarom vraag je ook hier niet de input van de kinderen? Bij de start of de week ervoor stel ik deze vraag aan de kinderen: Wat zou jij graag willen weten of willen leren over …………..? Laat de kinderen de vragen stellen en noteer deze.  Ik deel deze door deze poster bij de deur te hangen zodat ouders ook weten welke vragen er bij de kinderen leven. Misschien zie je een verband tussen de vragen. Misschien kun je hier iets mee tijdens het voorbereiden van het thema.

Een themavoorbereiding schrijven

Nu moet je dan echt zelf aan de slag: het schrijven van een themavoorbereiding.  Wat kun je allemaal in een themavoorbereiding vinden? Dit is verschillend per leerkracht.  Ik vind het belangrijk dat het zichtbaar is waar ik aan werk tijdens dit thema en welke activiteiten ik onderneem.  Elke leerkracht/school heeft een andere themavoorbereiding: ze zien er anders uit maar inhoudelijk komen de meeste formulieren met elkaar overeen.

Ik vind het belangrijk dat je het volgende terug kunt vinden in de themavoorbereiding:

  • Aan welke doelen werk je?
  • Aan welke activiteiten werk je om deze doelen te behalen?
  • Welke werkactiviteiten bied je aan?
  • Welke extra begeleiding is er bij de verschillende activiteiten nodig?

De invulling van dit formulier kan iedereen zelf bepalen. Hebben de kinderen in Maar met de keuze van een thema en het invullen van een themavoorbereiding ben je er nog niet. Over dit onderwerp kan ik nog veel meer schrijven en in mijn volgende blog zal ik verder schrijven over dit onderwerp.

 

Wat zou jij graag nog willen weten over het voorbereiden van thema’s en de keuze voor activiteiten? 

Lees meer:

 

 

 

Vorig artikela bracelet for mum
Volgend artikelLeerdoelen zichtbaar maken in de kleuterklas
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in