Samenwerken met een peuterspeelzaal

Home / Algemeen / Groep 1/2 / Samenwerken met een peuterspeelzaal

Een aantal jaar geleden mochten wij een peuterspeelzaal in onze school verwelkomen. Tussen een peuterspeelzaal en een basisschool zijn veel verschillen, maar één grote overeenkomst: alle aandacht voor het kind. Samen kun je zoveel van elkaar leren en ontstaat er ook een verbondenheid met elkaar.  In de afgelopen drie jaar is de samenwerking uitgegroeid tot iets moois. En dat moois deel ik graag in deze blog: Samenwerken met een peuterspeelzaal. 

 

samenwerking met peuterspeelzaal

Waarom samenwerken met de peuterspeelzaal?

Er werd mij eens gevraagd, maar wat is het doel van samenwerken met een peuterspeelzaal?
Natuurlijk start je niet een samenwerking zomaar. Ik denk dat er veel verschillende doelen zijn om een samenwerking te starten.
Ondanks dat we een andere doelgroep hebben met de eigen behoeften en zorgen, zijn er ook veel overeenkomsten. Juist daar kun je gebruik van maken.   Samen sta je sterk!  Daarom is het ook goed om met elkaar te delen en samen met elkaar ervaringen op te doen, elkaar te leren kennen en met elkaar meeleven wanneer dit nodig is.
Misschien denk je nu dat deze samenwerking alleen gericht is op leid(st)er- juf/meesterniveau, maar dit zeker niet. Ook de peuters horen erbij en een samenwerking is ook gericht op het betrekken bij alle activiteiten.Hoe ziet een samenwerking met een peuterspeelzaal er dan uit?

Een samenwerking kun je natuurlijk helemaal zelf vormgeven. Vooraf is het goed om zelf na te denken over hoe jij een samenwerking eruit zou willen laten zien. Welke mogelijkheden zie jij?
Bij een samenwerking is het natuurlijk belangrijk om samen tot een compromis te komen. Misschien denk jij graag in mogelijkheden en heeft een ander meer tijd nodig om te ervaren óf andersom natuurlijk. Bespreek elkaars visie en probeer met elkaar te komen tot een aantal actiepunten. Waar ga je mee starten?  Maak met elkaar afspraken en deel met elkaar waar er eventueel aanpassingen nodig zijn voor de peuters of kleuters.  Je kunt natuurlijk direct starten met een intensieve samenwerking, maar mijn ervaring is dat een rustige start voor een ieder wel fijn is. Dit kun je steeds verder uitbouwen tot een intensieve samenwerking.  Bij deze samenwerking is het vooral belangrijk om contact te houden: probeer alles open en eerlijk te bespreken. Neem ook de tijd om een band op te bouwen zoals je ook met je collega’s zou opbouwen.

samenwerking peuterspeelzaal en basisschool

Hoe ga je samenwerken met een peuterspeelzaal?

Zoals ik al eerder schreef, kan een samenwerking er heel verschillend uit zien. De invulling van de samenwerking is afhankelijk van het zien van de mogelijkheden en vraagt vooral veel organisatorische vaardigheden van een ieder. Maar daar krijg je veel voor terug!
Om je toch een idee te geven, geef ik een aantal voorbeelden waarmee ik je hoop te inspireren. Natuurlijk moeten de activiteiten bij jou, de andere leidsters en de school/peuterspeelzaal passen.

Let’s inspire each other en create new things! 

samen spelen
 • Samen spelen

  ‘Samen spelen is samen delen’ Wie is er niet opgegroeid met deze gezegde? En nog steeds is deze actueel. Mijn collega’s en ik vinden het heel belangrijk dat kinderen veel samen spelen. Wanneer wij als kleutercollega’s activiteiten ondernemen gaan wij er samen voor. De kinderen verdelen we in groepjes waarbij er alle kinderen door elkaar gehusseld worden.  Zorgt dit voor onrust: nee, zeker niet. Dit komt ook doordat we samen veel ondernemen en altijd samen buiten spelen.  Maar waarom start de samenwerking met een peuterspeelzaal hier niet?  Spelen verbindt elkaar!  Er zijn verschillende manieren waarop je het samen spelen kunt organiseren:

  • Een groepje kleuters speelt bij de peuterspeelzaal.  Je kunt ervoor kiezen om een bepaalde activiteit centraal te stellen, maar ze kunnen ook vrij spelen.
  • Een groepje kleuters speelt samen met de peuters buiten.
  • Je speelt samen met de peuters buiten. Je moet goed in de gaten houden dat peuters ‘de drukte’ van kleuters nog spannend kunnen vinden.
 • Samen deelnemen aan een activiteit

  In de onderbouw van de basisschool werken ze graag met thema’s (ik tenminste wel 🙂 maar ook op de peuterspeelzaal werken ze rond thema’s.  Waarom niet de handen in één slaan en samen aan de slag rond een thema. Samen aan de slag rond hetzelfde thema en dus samen activiteiten ondernemen. Misschien vraag je je af welke activiteiten, dus geef ik je graag een aantal voorbeelden:

  • poppenkastvoorstelling
  • voorlezen uit prentenboek
  • verteltheater
  • samen een televisieprogramma kijken zoals bijv. koekeloere
  • liedjes zingen rond bepaald thema

  Al zijn het korte activiteiten die je samen onderneemt, het zorgt voor een goede sfeer, gezelligheid, een goed contact en verbondenheid.

 • Samen vieren

  Op onze school vieren we verschillende feestdagen samen met elkaar en dus ook met de peuters. Je kunt dan denken aan bijv. een sinterklaas én kerstviering, voorleesdagen of juffendag. Natuurlijk kan een viering erg druk/overweldigend zijn voor de peuters, maar door hen een eigen rustigere plek in de ruimte te geven is dit al minder. Er kan ook een keuze gemaakt worden om bij een klein stukje van de viering aan te sluiten. Het is erg belangrijk dat de leidsters van de peuterspeelzaal ook bij de voorbereidingen worden betrokken, zodat zij duidelijk kunnen aangeven met welke behoeften van de kinderen rekening gehouden moet worden.

Always better together 

Wat deze samenwerking mij gebracht heeft?

Ik heb er een aantal nieuwe collega’s bij,  waar ik lief en leed deel. We hebben meer inzicht en begrip voor elkaar kunnen ontwikkelen. We delen alledaagse dingen met elkaar en we zijn flexibeler naar elkaar geworden. We kunnen ook eerlijk met elkaar delen dat het ook niet altijd helemaal loopt, maar dat we allemaal de samenwerking waardevol blijven vinden. Daarnaast is overgang van peuterspeelzaal naar basisschool kleiner geworden en ook hierin hebben we elkaar opgezocht. Daarnaast kunnen we bij het uitvoeren van een gezamenlijke activiteit gebruik maken van elkaars talenten. Hoe mooi is het dat we zo met elkaar iets moois kunnen bieden aan de kinderen!

Related Posts

Leave a Comment

review minder onderwijzen, meer leren HGW 2.0review bang voor boos