Race lezen (Kern 6 t/m 12)

Home / Lezen / Race lezen (Kern 6 t/m 12)
image_pdf

Waarom race lezen?

Het leestempo verhogen;  dat willen we meestal graag.  Een aantal leerlingen kunnen wel goed lezen, maar moeten dit automatiseren om het tempo te kunnen verhogen.  Veel oefenen met lezen is de enige oplossing.    Vaak is de reactie van leerlingen:  alweer dat veilig & vlot oefenen?  Dat heb ik al gedaan.  (tenminste dat hoor ik vaak tijdens het invallen)  Een leescircuit met verschillende leesactiviteiten maakt lezen leuk en blijft het leerzaam.   Race lezen is een leuke activiteiten om tijdens het circuit in te zetten.

Race lezen 2

Wat is race-lezen?

Race lezen is gericht op het plezier hebben van lezen,  tempo te verhogen en het proberen van je doel te behalen.   Duo’s kunnen met race lezen aan het werk, maar ook tijdens RT kan er op een andere manier worden gewerkt.   Race lezen maakt het tempo of het aantal fouten inzichtelijk, waardoor de leerling zichzelf kan verbeteren.

Hoe werk je met de race leesbladen?

Je hebt een stopwatch en gekleurde marker nodig om aan de slag te gaan.  Bepaal eerst wat je doel is bij het werken bij de leerling.  Het tempo verhogen of het aantal leesfouten verminderen.   Je kunt dan op de volgende manieren aan de slag:

1. Tempo verhogen:  elke vakje is bijv. 2 seconden: probeer zo min mogelijk vakjes gekleurd te krijgen.

2. Fouten verminderen:  elk vakje is een fout. Kleur het aantal vakjes.  Lukt het de volgende keer om minder fouten te maken?

Je hebt met elk leesblad 3 kansen. Je krijgt dus 2x de kans om jouw scores te verbeteren.  Dit daagt leerlingen uit en bij elke leerling is er op zijn of haar niveau een ontwikkeling te zien.

race lezen

De leesbladen hebben een echte race uiterlijk om de kids te enthousiasmeren.

 

 

Downloads:

Race leesbladen bij Veilig Leren Lezen:
Race leesbladen kern 6
Race leesbladen kern 7
Race leesbladen kern 8
Race leesbladen kern 9
Race leesbladen kern 10
Race leesbladen kern 11
Race leesbladen kern 12

 

Verder oefenen met woordrijtjes in groep 4?
Bekijk dan de race leesbladen met specifieke leesmoeilijkheden.

 

image_pdf
Related Posts
Showing 7 comments
 • Bernadette

  Bedankt voor deze leesactiveit!

 • Rosanna Metselaar

  Hoi Anja,
  Wat een leuke methode maar ik begrijp het nog niet helemaal betreft tempo verhogen. kun je dat iets verduidelijken voor mij?

  • Juf Anja

   Door het herhalen van de woordrijtjes is er aandacht voor het automatiseren. Door dit proces zal het tempo verhogen

 • Sach Schipper

  Hoi Anja,
  Race lezen, wat leuk, heb jij die kaarten zelf ontworpen? Ik lees dat meer scholen hiermee werken, waar komt dit vandaan (of is het via Zwijsen gekomen?). Complimenten in ieder geval voor het product, ziet er heel aantrekkelijk uit voor kinderen, kan me voorstellen dat zij het leuk vinden ermee te oefenen! 😉

  • Juf Anja

   Bij mijn cursus kreeg ik tips om te oefenen over het oefenen met op tempo lezen. Verder hoorde ik van ‘race-lezen’ en dit heb ik samen gecombineerd tot mijn race leesbladen. Ik heb de woordjes van veilig & vlot gebruikt (VLL; Zwijsen) Juist herhaling is belangrijk en kinderen vinden ‘de veilig en vlot boekjes’ op een gegeven moment saai met de herhaling. Bij RT heb ik zitten stoeien naar de juiste invulling van het scoremodel. Ik hoor inderdaad veel enthousiaste reacties. Daar ben ik blij mee. Het gaat natuurlijk ook om de leesmotivatie en die stimuleer je hier zeker mee!

 • Esther

  Wat een leuke manier om extra te oefenen met tempo lezen! Bedankt.

 • juf Anja

  Reactie op twitter van Juf Margreet: heb t meegegeven als extra oefening voor thuis en ouders zijn zéér enthousiast! Goed voor leestempo en -motivatie dus bedankt!!

Leave a Comment

Doelenposter Schatkist anker winter