Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: rekenactiviteiten

0
3613

Al eerder schreef ik een blog over het gebruik van de beschrijfbare en magnetische dobbelsteen om de taalontwikkeling te stimuleren.
Deze beschrijfbare en magnetische dobbelsteen is ook goed te gebruiken bij rekenactiviteiten. Sommige van deze activiteiten zijn leuk als ’tussendoortje’, andere activiteiten kun je verwerken in een rekenactiviteit passend bij elk thema.

 

magnetische en beschrijfbare dobbelsteen; letters en klanken

 

Getalbegrip

Omgaan met de telrij

* Schrijf verschillende cijfersymbolen op de dobbelsteen:

– Laat de kinderen tot dit getal tellen
– Laat de kinderen vanaf dit getallen tellen tot 10 of 20.
– Laat de kinderen vanaf dit getal terugtellen tot 0.

Omgaan met hoeveelheden

* Teken een aantal figuren op de dobbelsteen (passend bij thema) en laat de kinderen het juiste aantal tellen.
* Leg een aantal voorwerpen op tafel. Laat een kind nu met de dobbelsteen gooien:  is het getal wat op de dobbelsteen staat meer, minder of evenveel als de hoeveelheid wat op tafel ligt?
* Laat de kinderen met dobbelsteen gooien met hierop de cijfersymbolen. Laat ze dit aantal voorwerpen neerleggen.  Laat ze later de verschillende aantallen vergelijken: veel, weinig, meer, minder, evenveel.
* Teken op de dobbelsteen de ogen:  herkent het kind deze structuur?
* Leg een bepaald aantal voorwerpen op tafel. Schrijf de cijfersymbolen op de dobbelsteen: gooi met de dobbelsteen. Haal nu het aantal gegooide voorwerpen weg: hoeveel voorwerpen blijven er over?
* Gooi met de dobbelsteen en geef in een grafiek aan hoeveel er gegooid is, door vakjes te kleuren.
*

Omgaan met getallen

* Schrijf verschillende cijfersymbolen op de kanten van de dobbelsteen. Laat de kinderen nu het juiste aantal voorwerpen (passend bij thema) erbij leggen.
* Teken een aantal (verschillende) voorwerpen op de kanten van de dobbelsteen. Laat de kinderen de voorwerpen tellen en met de stift de cijfersymbolen erbij schrijven.

 

Meten

Gewicht

* Teken verschillende voorwerpen (passend bij thema) op de kanten van de dobbelsteen. Laat het kind 2x gooien en deze voorwerpen op de weegschaal leggen. Welke producten zijn zwaarder/lichter?

Geld

* Laat de kinderen voorwerpen (passend bij thema) kopen. Gooi met de dobbelsteen en laat ze betalen met het bedrag dat op de dobbelsteen staat. Hoeveel krijgen ze terug? (plusopdracht)
* Laat de kinderen het getal in munten (en/of briefgeld) neerleggen op tafel.
* Leg een voorwerp in de kring met hieraan een prijskaartje. Gooi nu de dobbelsteen met hierop verschillende bedragen:  is het voorwerp goedkoper/duurder dan wat er op de dobbelsteen staat?

Tijd

* Teken verschillende dagelijkse activiteiten op de dobbelsteen. Laat de kinderen om de beurt met de dobbelsteen gooien. Bespreek met elkaar op welk dagdeel je deze activiteit uitvoert (ochtend, middag, avond, nacht)
* Maak verschillende tekeningen op de dobbelsteen waar de verschillende seizoenen zichtbaar zijn.  Laat de kinderen om de beurt met de dobbelsteen gooien en bespreek met elkaar bij welk seizoen de tekening hoort en waarom de kinderen dit denken.

 

Meetkunde

Vormen en figuren

* Teken op de dobbelsteen verschillende vormen (driehoek, cirkel, rechthoek, vierkant). Laat de kinderen dobbelen en met de vormen een figuur ontwerpen.
* Teken op de dobbelsteen verschillende vormen. Laat de kinderen dobbelen en hetzelfde figuur opzoeken in de klas.
* Deel verschillende geometrische vormen uit.  Laat een kind de dobbelsteen gooien. De kinderen met dezelfde vorm als zichtbaar op de dobbelsteen gaan staan (of voeren een andere opdracht uit.
* Leg een voorbeeld van een mozaikfiguu klaar. Laat de kinderen om de beurt gooien. Ze mogen de vorm pakken en op het voorbeeld leggen.

Oriënteren en lokaliseren

* Laat de kinderen met de dobbelsteen in de klas gooien. Bespreek met elkaar waar de dobbelsteen ligt (dichtbij, ver, naast, voor, achter etc.)
* Maak met de kinderen een plattegrond van de klas.  Laat een kind nu de dobbelsteen door de klas rollen. Laat een kind de route die de dobbelsteen genomen heeft op de plattegrond tekenen.

Construeren

* Laat de kinderen een bouwwerk maken (bijv. een toren of kasteel) Laat de kinderen om de beurt in de bouwhoek de dobbelsteen gooien waarop verschillende materialen staan afgebeeld (knexx, kapla, blokken etc.) welke ze moeten gebruiken.
* Teken op de dobbelsteen verschillende vormen. Laat de kinderen een aantal keer dobbelen en maak van deze vormen een figuur. Leg nu een touwtje langs het figuur en dobbel nu nogmaals. Spiegel nu met de vormen het vorige figuur.
* Teken op de dobbelsteen verschillende figuren met verschillende kleuren: laat het kind een tweevoudige opdracht geven aan een andere kind:  Pak de rode driehoek.

 

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Credu.nl

magetische en beschrijfbare dobbelsteen credu.nl

 

 

 

 

 

 

 

Vorig artikelEen ontspannen schooljaar?!
Volgend artikelAfsprakenposters
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in