Inloop in de kleuterklas

2
9769
inloop in de kleuterklas
inloop in de kleuterklas
Inloop in de kleuterklas; over het hoe/waarom, organisatie en materialen.

Dit jaar zijn wij gestart met de inloop in de kleuterklas.
Graag vertel ik je daar wat meer over en over mijn visie hierop.

Waarom een inloop?

Tijdens het werk op verschillende scholen merkte ik dat er ’s ochtend teveel onrust was naar mijn zin.  Vaak stond er een bak vol met boeken voor de kids klaar. Maar als kinderen vroeg werden gebracht moesten ze soms wel 10 a 15 minuten een boekje lezen in kring op de stoel.  Er ontstond zo wat vaker wat onrust want het was wel heel lang concentreren op een boekje. Ook moesten ze daarna nog een hele dagopening bijwonen en dan ook nog rustig zitten op een stoel. Wat vroegen we wel niet van onze kids?

Maar wat dan?

Wij hebben er gezamenlijk dit jaar voor gekozen om deze tijd ook echt te gebruiken als leertijd.  We hebben er daarom gekozen om een inloop te starten.

Hoe ziet een inloop eruit?

De inloop kan per leerkracht/klas verschillen.
Bij ons gaan de deuren van de school om 8.20 uur open.  Vaak staan er al een groot aantal ouders en kinderen te wachten totdat de deuren opengaan. De leerkracht staat bij de deur van de klas om iedereen te verwelkomen en om even met ouders te praten. We stimuleren dat de leerlingen zelf de jas en tas ophangen en het eten & drinken inleveren in de daarvoor bestemde bakken.  Wanneer dat allemaal gedaan is, mogen de kinderen in de gang afscheid nemen van de ouders.  Kind loopt rustig de klas in en daar staat op tafel het materiaal waar hij/zij die dag aan de slag gaat.  Ondertussen spreekt leerkracht nog even met ouders of kunnen ouders nog even noteren waarvan er sprake is deze dag: overblijven, oppas of ?


Leerrendement behalen

Wij hebben er bewust voor gekozen dat elke leerling elke week 1x materiaal krijgt voor een bepaald vakgebied.  We hebben gekozen voor de volgende vakgebieden:
– beginnende geletterdheid/ taal
– beginnende gecijferdheid/ rekenen
– motoriek
– prentenboeken

Welke materialen gebruik je dan?

Het is de bedoeling dat de leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen. Spellen die de kinderen (nog) niet kennen, moet je vooraf dus eerst aanbieden in de kring.
Loco, Pico Piccolo, knijpkaarten en kralenplanken zijn enkele voorbeelden die hiervoor heel geschikt zijn.

Voor groep 1 werk je hier minder mee maar is er meer aandacht door gebruik te maken van bijv. klei, motoriekspellen en bijv. memory

Voor- en nadelen

Eerder liet ik al wat doorschemeren over de voordelen. In het kort:
– Je gebruikt je leertijd effectief
– Je kunt aangeboden leerstof nogmaals herhalen
– Er heerst een rust in de klas
– Leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag
– Binnen de activiteiten is er ook differentiatie aan te bieden.

Toch zijn er ook wat nadelen waar ik nu tegenaan loop. Ze zijn waarschijnlijk wel op te lossen, maar hier moet ik nog verder over brainstormen:
– de inloop is nu nog een los stukje. Door heel goed planmatig te werken kun je het binnen je groepsplan inzetten.
– Bij de start van het seizoen dachten we veel materiaal te hebben, maar je hebt wel 4 activiteiten in een week.  Je wilt ook elke week wat anders voor de kids klaar hebben staan.  Ik maak nu gebruik van veel zelfgemaakt materiaal.
– de leerlingen die (te) laat binnenkomen hebben maar weinig tijd en komen niet echt tot leren. Dit heb ik al aangepast door de inloop wat langer te laten duren wanneer dit mogelijk is.
– Mijn grootste vraag nu is:  wat doe ik met de gegevens?  Na het afronden van de gesprekken met ouders ga ik elk groepje langs om te kijken hoe het gaat. Je kunt hier veel informatie opdoen en leerlingen sturen. Maar wat doe ik met deze informatie?   De komende tijd wil ik graag me gaan orienteren op de manier van gegevens noteren/bijhouden.

Mijn vraag aan jou is:  Werken jullie met een inloop in de kleuterklas?  En wat zijn jouw ervaringen?  Waar loop jij tegen aan?

Lees meer:

Vorig artikelVier Valentijn in de klas
Volgend artikelHoe maak je zelf een feesttaart?
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

2 REACTIES

  1. Wij werken ook met een inloop. De kinderen kiezen allemaal zelf een eigen activiteit. Geen vaste plekken, geen vast “cirquit”. Het kan een spelletje of werkje uit de kast zijn, tekenen of spelen in een hoek ( klei, kapla, bouwhoek, duplo, werken op de tablet, het poppenhuis) De grote hoeken zoals een huishoek zijn dicht aangezien het spel dat daar plaatsvind vaak meer tijd nodig heeft. Soms leg ik een werkje klaar voor een leerling. Bijvoorbeeld om 1: het kind te stimuleren iets te proberen dat het uit zichzelf niet zo snel kiest 2: een verwerkingsopdracht van een activiteit van de vorige dag te laten maken 3: bepaalde vaardigheden te observeren ( puzzel van x aantal stukjes / kralenplankvoorbeeld namaken…) 4: eens met een ander kind te laten spelen welke het nog niet vaak mee gespeeld heeft (sociaal aspect) 5: RT/pre-teaching doeleinden bijv een kind laten oefenen met cijfersymbolen o.i.d.

  2. De inloop:

    Op onze school houden wij ook elke ochtend een inloop en daar ben ik heel erg blij mee.
    In het lokaal zijn 5 tafelgroepjes. De kinderen hebben een vaste plek. (deze wisselt na elke vakantie). Elke week hebben wij 1 taaldoel, 1 rekendoel, 1 fijne motoriekdoel aan een tafelgroepje. De overige 2 groepjes hebben constructiemateriaal of tekenen…. wat op maandag op groepje 1 ligt, ligt dinsdag op groepje 2 etc. Aan het einde van de week hebben alle kinderen met al het materiaal gewerkt.
    De week erna zijn er weer nieuwe doelen / materialen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in