Project appels

0
29168
project appels

Tijdens de herfst werken we vaak over de bladeren en de vruchten. Maar dit is niet alleen alles wat herfst maakt. Soms wil je als leerkracht juist een andere nuance geven aan dit thema. Dit project rond appels is daar een voorbeeld van. Juist dit project leert kinderen om de natuurverschijnselen te ontdekken. 

Doelen bij dit project:

  • De leerlingen kennen de cyclus van de appel
  • De leerlingen beseffen waar vruchten vandaan komen.
  • De leerlingen oefenen met het bewust kijken naar de natuur.

Start project appels

Zet op een dienblad een aantal bekertje met hierin appelsap.  Introduceer deze bekertjes als een geheim drankje.  Laat de kinderen proeven en ontdekken dat er appelsap in het bekertje zit. Bespreek dan met elkaar of het zoet of zuur is. Probeer het gesprek te leiden naar het onderwerp: ‘waar is appelsap van gemaakt.’ Lees het verhaal ‘appels’ uit het Jip en Janneke boek voor. Introduceer nu het onderwerp ‘appels’  met een woordweb of mindmap.

Appelbundel

Vanaf oktober 2023 zijn er twee appelbundels verkrijgbaar: een appelbundel met wereldorienterende en reken- en taalactiviteiten voor groep 1-2 en voor groep 3-4.

Taal

Woordkaarten

woordkaarten appels

Er zijn drie versies verkrijgbaar:

De woordkaarten en bijbehorende spelactiviteiten kun je hier downloaden en bekijken.

Prentenboeken

 Leesmemory

memory appels

Deze memory appels is een spel voor beginnende lezers. De kinderen zoeken de afbeelding bij het woord (mkm en mmkm-woorden). Deze leesmemory (ook in te zetten als leeslotto) kun je hier bekijken en downloaden.

Memory appels

Auditieve oefeningen appels

auditieve oefeningen appels

In het document met auditieve oefeningen is er aandacht voor auditieve analyse en synthese, auditieve geheugen, taalbegrip, alfabetisch prinscipe en auditieve discriminatie en dat allemaal in een appeljasje.

  Auditieve oefeningen bij thema Appels

De vernieuwde versie met auditieve oefeningen kun je hier vinden.

 Letter van de week

a van appel
Dit is onze ‘a’ tafel:

lettertafel

Rekenen

 Kringactiviteiten

* mand met appels: neem een mand met (nep) appels in de kring. Laat de kinderen de appels voelen en bespreek welke vorm een appel heeft.
Overige opdrachten:
– hoeveel appels zitten er in de mand?
– Zijn er voldoende appels voor iedereen?
– Leg een aantal appels op een doek:  hoeveel appels zijn er en plaats er het juiste cijferkaartje bij.
– Leg er 2 appels bij of eet 2 appels op: hoeveel appels zijn er nu?

* Appels verdelen:
Bekijk de appel met elkaar: hoeveel stukken zul je hebben als je de appel door de midden snijdt?
Hoeveel stukken krijg je wanneer je dit nog een keer door de midden snijdt?
Tel de halve appels
Hoeveel halve appels heb je nodig om weer een hele appel te maken?

Kleikaartenkleikaart appelboom

Kleikaarten zijn goed in te zetten om de rekenontwikkeling te stimuleren. Er zijn veel verschillende mogelijkheden met deze kleikaarten:

  • Laat de kinderen met klei appeltjes vormen en deze op de lege kleikaart leggen. Laat ze met een kleislangetje het cijfer vormen.
  • Laat de kinderen met een pincet het juiste aantal pomponnen op de kleikaart leggen.

In het pakket met kleikaarten vind je de volgende kleikaarten:

  • kleikaart met lege appelboom
  • Lege appelboom met cijfers
  • Appelboom met dobbelsteenstructuur
  • Boom zonder appels met vingerbeelden

Kleikaarten appels

Appel telspellen

De appel telspellen zijn op vele verschillende manieren in te zetten en stimuleren de rekenontwikkeling. Er is aandacht voor getalbegrip (hoeveelheden/tellen) en cijferherkenning.
Lees hier meer over de appeltelspellen.

Dit appeltelspellenpakket is een pdf-download en is aan te schaffen via Voor de Leerkracht. Je ontvangt daarbij een instructieblad met de vele manieren waarop je dit pakket kunt inzetten.

Sorteer de appels op kleur

sorteerspel appels

Deze activiteit is een voorbeeldactiviteit uit bovenstaande appelbundel. Bij deze bewegend leeractiviteit gaan de kinderen actief oefenen met het leren en benoemen van de kleuren.

Wereldorienterende en creatieve activiteiten

Appel borduren

Doel:  fijne motorische vaardigheden
Knip de appel uit.  Prik gaatjes op de zwarte stippen. Borduur de appel door met naald en draad van gat naar gat te borduren.

Appel van papier mache

papier mache appel

Doel:  fijn motorische vaardigheden
Maak een prop papier. Laat de kinderen met wc papier hier omheen plakken met kleuterlijm.  Laat ze de bol vormen in een appelvorm. Wanneer het klaar is mogen de kinderen een takje/stokje buiten zoeken om daar het steeltje van te maken. Geef ze op een later moment een kleurtje.

Appel prikken en scheuren

Doel:  fijn motorische vaardigheden
Prik de appel uit.  Prik ook een cirkel midden op de appel uit. Scheur nu kleine stukjes sitspapier en plak deze op de appel en rond de de cirkel. Verf nu een vinger van het kind groen en geeft de vinger 2 oogjes. Steek nu de vinger door het ‘gaatje’  Daar heb je rupsje nooit genoeg!

Appelboom verven en stempelen

Doel:  motorische vaardigheden
Laat de kinderen een boomstam verven met bruine verf. Laat hierna de kinderen de bladeren stempelen met groene verf en een badpuff. Laat nu het werkstuk drogen. Stempel later de appels door kleine appeltjes te kopen bij tuincentrum of door te stempelen met de vingers. Steek allebei de wijsvingers in de rode/groene of gele verf. ‘plak’  de vingers nu aan elkaar en stempel.

Telboekje

Doel:  omgaan met hoeveelheden, cijferherkenning, fijn motorische vaardigheden.
Knip de plaatjes met de appelbomen uit.  Stempel de cijfers in de juiste volgorde bij de plaatjes en plak nu met plakrondjes het juiste aantal appels in de boom.

telboekje

Grote en kleine appels

Doel:  kent begrippen groot, klein, groter, kleiner, grootst, kleinst
Plak de appels van groot naar klein of plak de grote appels in dezelfde rij en plak de kleine appels in de andere rij.

Hoeken

Met dit thema is het erg leuk om een fruitkraam in de klas te maken.

De herfstwinkel

herfst thema hoeken

In de herfstwinkel komen spelen en leren samen. Het hoekenpakket zorgt voor de aankleding van een hoek, maar ook voor materialen waarbij kinderen uitgedaagd worden om te oefenen met leerdoelen. Door een keuze te maken uit de materialen kun je de nadruk leggen. De focusdoelen in dit pakket liggen bij wegen en betalen.

Lees hier meer over dit hoekenpakket.

Vorig artikelAfsluiting project Lekker! (groep 3-4)
Volgend artikelGouden schoolweken: zo maak je van een groep ook een echte (dus sterke) groep!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in